W kuchni królują makarony!

makaron z łososiem
makaron z łososiem
Dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje Daria Ładocha, która przygotowała kilka prostych i smacznych potraw z makaronów, między innymi bavette z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami, farfalle z ricottą i migdałami, spaghetti z krewetkami i skórką cytrynową. Blogerka zdradziła też swoje sposoby jak prawidłowo ugotować makaron. Ma być przecież al dente! ;)

Bavette z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Składniki:

400 g makaronu bavette

4 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku drobno posiekane

150 g wędzonego łososia

50 g listków rukoli

10 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych na cienkie paski

szczypta soli

szczypta pieprzu

50 g parmezanu startego na tarce

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu bez soli i oliwy na sposób al dente. odcedź makaron pozostawiając 2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż czosnek. Dodaj suszone pomidory i łososia wędzonego. Dopraw solą i pieprzem i dodaj makaron wraz z pozostałą wodą. Przełóż na talerz, udekoruj rukolą i posyp parmezanem.

Farfalle z ricottą i migdałami

Składniki:

300 g makaronu farfalle

40 g masła

2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

100 g sera ricotta

100 g migdałów w płatkach lub mielonych

150 ml słodkiej śmietany

2 łyżki oliwy

120 ml gorącego bulionu

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta soli

szczypta pieprzu

50 g orzeszków pini

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu al dente bez soli i oleju. Odcedź makaron i dodaj masło i pietruszkę. Przełóż na gorący półmisek. Osobno w misce wymieszaj dokładnie ricotte ze śmietaną i z migdałami. Gdy składniki się połączą dodaj bulion, oliwę, gałkę, sól oraz pieprz. Dodaj sos do makaronu, wymieszaj i posyp orzeszkami pini

Spaghetti z krewetkami i skórką cytrynową

Składniki

400 g makaronu spaghetti

150 g pesto zielonego

4 łyżki oliwy

500 g krewetek surowych i obranych z pancerzyków

2 ząbki czosnku

szczypta soli

szczypta pieprzu

skórka z 1 cytryny starta na tarce o małych oczkach

2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu al dente bez soli i oliwy. Odcedź pozostawiając 2 łyżki wody z makaronu. Wymieszaj makaron z zielonym pesto. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj krewetki i skórkę z cytryny, sól oraz pieprz. Chwilę podsmażaj, aż krewetki będą gotowe. Dodaj do makaronu wraz z 2 łyżkami wody. Całość wymieszaj razem z zielona pietruszką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości