Materiał promocyjny

W kuchni fit: dietetyczne muffiny

Jacek Bilczyński w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował wysokobłonnikowe słodkości: jęczmienne i owiane ciasteczka Sante z twarogiem i dietetycznym masłem czekoladowym, dietetyczne otrębowo-bananowe muffiny oraz płatki z owocami i miodem. Smacznego!

Jęczmienne i owiane ciasteczka Sante z twarogiem i dietetycznym masłem czekoladowym

Składniki :

3 duże ciasteczka jęczmienne Sante

3 duże ciasteczka owsiane Sante

125 g odtłuszczonego sera twarogowego

2 łyżki stołowe jogurtu

3 łyżki ksylitolu Sante

30 g orzechów laskowych Sante

30 g orzechów macadamia

2 łyżki naturalnego kakao

Przygotowanie:

Jogurt i twaróg ucieramy na gęstą masę. Orzechy laskowe, macadamia, kakao i ksylitol umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę czekoladową. Proces ten może potrwać nawet 8-10 min. Warto robić krótkie przerwy co 1-2 min., aby nie uszkodzić blendera. Na ciasteczkach układamy 1-2 łyżeczki masy twarogowej i polewamy gęstym masłem czekoladowym.

Kaloryczność: (jednej porcji): 158 kcal

Białko: 6 g

Tłuszcz: 10 g

Węglowodany: 11 g

Dietetyczne otrębowo-bananowe muffiny

Składniki:

4 białka

1 żółtko

3 łyżeczki oleju kokosowego

4 łyżki mąki żytniej Sante

1 łyżka mąki pszennej

8 łyżek otrębów owsianych wysokobłonnikowych Sante

4 łyżki beztłuszczowego serka homogenizowanego

3/4 szklanki naturalnego napoju sojowego

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 szklanki Granoli czekoladowej Sante

2 banany

3 łyżki ksylitolu Sante

Przygotowanie:

Białka ubijamy na pianę. Otręby, olej kokosowy, mąkę, proszek do pieczenia, serek homogenizowany, ksylitol, żółtko, cynamon, kakao, napój sojowy, rozgniecione banany oraz 3/4 granoli dokładnie mieszamy (w razie konieczności dodajemy odrobinę wody). Wszystko łączymy z ubitą pianą, umieszczamy w foremkach, posypujemy pozostałą częścią granoli i pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 25-20 min.

Kaloryczność (jednej sztuki): 147 kcal

Białko: 7g

Tłuszcz: 7 g

Węglowodany: 14 g

Wysokobłonnikowe płatki z owocami i miodem

Składniki:

3 łyżki płatków owsianych Sante

3 łyżki otrębów owsianych wysokobłonnikowych Sante

1 łyżka Crunchy naturalnego Sante

1 łyżeczka masła orzechowego Sante

1 łyżeczka miodu

1 gruszka

1 jabłko

1 łyżeczka ksylitolu Sante

Przygotowanie:

200-300 ml wody doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ksylitol, płatki owsiane oraz otręby. Gotujemy przez ok. minutę nieustannie mieszając. Dodajemy masło orzechowe, miód oraz obrane i starte jabłko. Gotujemy jeszcze przez minutę, a następnie mieszamy z kawałkami gruszki i posypujemy naturalnym Crunchy.

Kaloryczność: 338 kcal

Białko: 8 g

Tłuszcz: 10 g

Węglowodany: 54 g

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości