Ciasteczka kocie oczka
Składniki:
250 g mąki
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
150 ml konfitury malinowej
2 żółtka
0,5 cytryny: skórka i sok
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
2 łyżki mąki do podsypania podczas wałkowania
Przygotowanie:
Na stolnicy lub w misie robota kuchennego wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj pokrojone na kawałki masło, żółtka, skórkę i sok z cytryny. Ciasto cienko rozwałkuj, podsypuj mąką i wycinaj z ciasta niewielkie ciastka, używając foremek lub małej szklanki. W połowie okręgów wytnij małe serduszka (mogą też być inne kształty). Ciasta układaj na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz ok. 10–12 minut w 180 st. C. Po upieczeniu, studź na kratce. Ciasta pełne (bez otworów) posmaruj konfiturą malinową, przykryj ciastkiem z wyciętym serduszkiem. Gotowe kocie oczka posyp cukrem pudrem.
Ciasteczka maślane
Składniki:
50 g cukru
120 g masła
160 g mąki pszennej
1łyżka cukru waniliowego
cukier do obsypania ciasteczek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. W misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, masło i mąkę – powinieneś uzyskać miękkie ciasto kruche. Z ciasta lep małe kuleczki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Do głębokiego talerza wsyp cukier i obtaczaj w nim kuleczki z ciasta. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, każdą kuleczkę lekko spłaszcz i ułóż na papierze. Zachowaj odstępy, bo ciastka nieco się rozrosną. Piecz 10 minut. Pozwól ciastkom ostygnąć na kratce do pieczenia. Ciastka po wyjęciu z pieca będą bardzo delikatne, a z czasem stwardnieją.
Piegowate ciasteczka
Składniki:
150 g miękkiego masła
150 g cukru
300 g mąki
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g kolorowych cukierków czekoladowych
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Mikserem utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto zawiń w przezroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze połóż arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze. Każdą kulkę lekko spłaszcz i wciśnij w nią kilka kolorowych cukierków. Piecz ok. 15 minut w 180 st. C. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika.
Ciasteczkowe lizaki
Składniki:
200 g ciasteczek maślanych
160 g kremowego serka
180 g białej czekolady
100 g mlecznej czekolady
kolorowe posypki, cukierki, wiórki kokosowe lub mielone orzechy
Przygotowanie:
Blachę (lub płaską tacę) wyłóż papierem do pieczenia. Białą czekoladę (80 g) połam na kawałki, włóż do miski, a miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (w tak zwanej kąpieli wodnej). Ciasteczka rozdrobnij w robocie kuchennym na piasek. W misce wymieszaj ciasteczka, serek i rozpuszczoną czekoladę. Z masy uformuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułóż je na tacy. W każdą kulkę wbij patyczek do lodów. Włóż tacę do lodówki, pozostaw na ok. 2 godziny. W osobnych miskach rozpuść mleczną czekoladę i pozostałą białą czekoladę (100 g). Lizaki wyciągnij z lodówki i maczaj je w miskach z rozpuszczonymi czekoladami, obsyp dowolnymi dodatkami. Dopóki czekolada nie stężeje, przechowuj lizaki w wysokiej szklance.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN