W kuchni DDTVN: Jesienne warzywa w pikantnej odsłonie

W kuchni Dzień Dobry TVN urzędował dziś Piotr Kucharski, który przygotował pikantne potrawy bazując na jesiennych warzywach. Co powiecie na pieczone ziemniaki z łososiem w sosie wasabi, pikantne steki z kalafiora czy sałatka z pieczonych warzyw z musztardowym kurczakiem? Brzmi dobrze, prawda? :)

Pieczone ziemniaki z łososiem w sosie wasabi

Składniki:

4 duże ziemniaki do pieczenia

oliwa z oliwek

300 g filetu z łososia

1 szalotka

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka wasabi

sól i pieprz

1 świeży ogórek

czarny sezam

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, natrzeć oliwą z oliwek, natrzeć solą i pieprzem. Każdy z osobna zawinąć w folie spożywczą. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 30-40 minut aż będą miękkie.

W tym czasie łososia przyprawić solą i pieprzem i wstawić do piekarnika na 8-10 minut. Szalotkę posiekać i wymieszać ze śmietaną, majonezem i wasabi. Łososia wystudzić, podzielić na cząstki, dodać do sosu i delikatnie wymieszać.

Upieczone ziemniaki lekko odwinąć z folii, naciąć na krzyż żeby można było je otworzyć i do środka nałożyć łososia w sosie. Posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem i prażonym sezamem.

Pikantne steki z kalafiora

Składniki:

1 kalafior

2 łyżeczki pasty harissa

sól i pieprz

3 łyżki masła

sałatka z ciecierzycy

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

1 puszka ciecierzycy

garść posiekanej natki pietruszki

sok z cytryny

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ze środka kalafiora wykroić dwa plastry. Przyprawić je sola i pieprzem a następnie natrzeć pastą harissa. Resztę kalafiora ugotować do miękkości z bardzo małą ilością wody, jak będzie miękki, dodać masło i zmiksować na gładkie pure.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, usmażyć steki z kalafiora z każdej strony po 3-4 minuty. W tym czasie podsmażyć czosnek przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodać kmin i przesmażyć kilka sekund. Dodać odcedzona ciecierzycę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać.

Steki podawać na pure z kalafiora z sałatką z ciecierzycy.

Sałatka z pieczonych warzyw z musztardowym kurczakiem

Składniki:

0,5 dyni Hokkaido

1 czerwona papryka

1 zielone cukinia

1 czerwona cebula

garść pomidorków koktajlowych

2 łyżki czarnej gorczycy

sól i pieprz

oliwa z oliwek

2 filety z kurczaka

sól i pieprz

2 łyżeczki musztardy rosyjskiej

liście, kwiaty i pąki nasturcji

Sposób przygotowania:

Dynię, paprykę i cukinię pokroić w kawałki wielkości kciuka. Czerwoną cebulę pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, dodać pomidorki koktajlowe. W moździerzu rozetrzeć gorczycę z solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Pastą natrzeć warzywa. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i piec około 30 minut. Filety natrzeć solą i pieprzem, a następnie musztardą. Włożyć do piekących się warzyw na odstanie 10 minut. Warzywa podawać z plasterkami kurczaka, posypane nasturcją.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości