Pieczone ziemniaki z łososiem w sosie wasabi
Składniki:
4 duże ziemniaki do pieczenia
oliwa z oliwek
300 g filetu z łososia
1 szalotka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka wasabi
sól i pieprz
1 świeży ogórek
czarny sezam
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, natrzeć oliwą z oliwek, natrzeć solą i pieprzem. Każdy z osobna zawinąć w folie spożywczą. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 30-40 minut aż będą miękkie.
W tym czasie łososia przyprawić solą i pieprzem i wstawić do piekarnika na 8-10 minut. Szalotkę posiekać i wymieszać ze śmietaną, majonezem i wasabi. Łososia wystudzić, podzielić na cząstki, dodać do sosu i delikatnie wymieszać.
Upieczone ziemniaki lekko odwinąć z folii, naciąć na krzyż żeby można było je otworzyć i do środka nałożyć łososia w sosie. Posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem i prażonym sezamem.
Pikantne steki z kalafiora
Składniki:
1 kalafior
2 łyżeczki pasty harissa
sól i pieprz
3 łyżki masła
sałatka z ciecierzycy
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 puszka ciecierzycy
garść posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ze środka kalafiora wykroić dwa plastry. Przyprawić je sola i pieprzem a następnie natrzeć pastą harissa. Resztę kalafiora ugotować do miękkości z bardzo małą ilością wody, jak będzie miękki, dodać masło i zmiksować na gładkie pure.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, usmażyć steki z kalafiora z każdej strony po 3-4 minuty. W tym czasie podsmażyć czosnek przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodać kmin i przesmażyć kilka sekund. Dodać odcedzona ciecierzycę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać.
Steki podawać na pure z kalafiora z sałatką z ciecierzycy.
Sałatka z pieczonych warzyw z musztardowym kurczakiem
Składniki:
0,5 dyni Hokkaido
1 czerwona papryka
1 zielone cukinia
1 czerwona cebula
garść pomidorków koktajlowych
2 łyżki czarnej gorczycy
sól i pieprz
oliwa z oliwek
2 filety z kurczaka
sól i pieprz
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
liście, kwiaty i pąki nasturcji
Sposób przygotowania:
Dynię, paprykę i cukinię pokroić w kawałki wielkości kciuka. Czerwoną cebulę pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, dodać pomidorki koktajlowe. W moździerzu rozetrzeć gorczycę z solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Pastą natrzeć warzywa. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i piec około 30 minut. Filety natrzeć solą i pieprzem, a następnie musztardą. Włożyć do piekących się warzyw na odstanie 10 minut. Warzywa podawać z plasterkami kurczaka, posypane nasturcją.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN