Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Kurczak faszerowane wątróbką i żurawiną
Składniki:
1 kurczak cały
100 g wątróbki drobioej
2 jaja
100 ga masła
1 chałka
500 ml śmietany
100 g żurawiny suszonej
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Wątróbkę przesmażamy krótko na maśle, chałkę namaczamy w śmietanie. Żółtka ucieramy, dodajemy namoczoną zmieloną chałkę, wątróbkę, przesmażoną cebulkę. Dodajemy przyprawę do potraw. Na koniec jeszcze żurawina, piana z białek i farsz gotowy. Kurczaka faszerujemy masą, spinamy wykałaczkami i wstawiamy do pieczenia. Temperatura to 160 stopni, czas pieczenia około 1., godziny. W trakcie pieczenia kurczaka polewamy go gorąca wodą z cukrem, to zapewni nam chrupiącą skórkę.
Flaki po warszawsku, ale z kurczaka i warzyw
Składniki:
1 kurczak cały
100 g sera tartego parmezan
2 marchwie
3 pietruszki
1 seler
przyprawa do potraw,
1 kostaka rosołu z kury
majeranek
Przygotowanie:
Z kurczaka odcinamy udzce, wycinamy z nich kości. Mięso z udzcy mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy ser parmezan i przyprawę do potraw. Wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Pozostałe części kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem warzyw, przyprawy do potraw i rosołu. Miękkiego kurczaka i warzywa wyjmujemy z rosołu. W rosole gotujemy małe pulpeciki, ugotowanego kurczaka rwiemy na kawałki, warzywa kroimy w paski. Wszystko ponownie wrzucamy do rosołu, doprawiamy majerankiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN