Kaczka w burakach z jabłkami i maliną dla 4 osób
Składniki:
Filet kaczka 2 szt.
Jabłka 1 szt.
Malina świeża 125gram
Rozmaryn świeży 2 gałązki
Cukier brązowy 45gr
Krupnik 50ml
Pomarańcz 1 szt.
Sok z jabłka 100ml
Masło 30gr
Sól
Pieprz
Burak gotowany 1 szt.
Cytryna 0,5 szt.
Czosnek 2 ząbki
Ocet balsamiczny łyżka
Łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatki
Świeże zioła, liście botwiny, rukola
Przygotowanie:
Filet kaczka
Umyty i oczyszczony filet kaczki układamy na desce i nacinamy skórę po skosie – przełóż filet i powtórz nacięcia , na letnią patelnie połóż filet kaczki skórą w dół , po 8-9 min przewróć na druga stronę smaż 2 min dodaj alkohol odparuj a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika 200C -8min. Przełóż mięso na deskę aby odpoczęło i zachowało soki , dodaj łyżkę masła do sosu
Jabłka w czosnku i rozmarynie
Na rozgrzaną patelnie dodaj cukier , rozmaryn , czosnek i pokrojone jabłka – karmelizuj z dwóch stron a następnie dodaj 50 ml soku
Buraki
Rozpuść na patelni cukier dodaj drylowane buraki ,ocet balsamico , sok jabłkowy – odparuj
Maliny
Malina, sok z pomarańcza, pieprz umieść worku szczelnie zamknij , zalej worek wrzątkiem na 10 min . Malin użyj jako dekoracji a sok zagęść( mąką ziemniaczaną z wodą) podać w formie sosu
Comber jagnięcy na risotto z kaszy jęczmiennej z grzybami dla 4 osób
Składniki:
Comber jagnięcy 1 paczka 0,7 kg
Kasza jęczmienna 200g
Szalotka 6 szt
Ser parmezan 30 g
Bulion drobiowy 200ml
Wino białe musujące
Groszek zielony mrożony 0,25
Śmietana 60ml
Borowik 150gr
Boczek wędzony 60gr
Jałowiec 10 ziaren
Rozmaryn 1 gałązka
Sól morska 20 g
Masło 50 g
Tymianek świeży 2 gał
Olej/oliwa
Dodatki
Natka, tymianek , kiełki buraka
Przygotowanie:
Comber Jagnięcy
Wyczyszczony i umyty comber przekrój na pół natrzyj ziołami ( sól, rozmaryn ,jałowiec – posiekane na desce) na rozgrzany olej z dodatkiem oliwy ułóż comber kośćmi do góry smaż 5 min przełóż na drugą stronę dodaj masło wstaw do rozgrzanego piekarnika 160C na 15 min
Przełóż mięso na deskę aby odpoczęło i zachowało soki.
Kasza jęczmienna
Posiekaną szalotkę przesmaż na oliwie dodaj wino – odparuj następnie kaszę –wymieszaj i zalej bulionem . do ugotowanej kaszy dodaj masło , parmezan ,natkę
Mus z groszku zielonego
Do pojemnika dodaj ugotowany groszek śmietanę rozdrobnij blenderem i przetrzyj przez drobne sito do przetartego groszku dodaj łyżkę masła
Grzyby
Pokrojone grzyby przesmaż na suchej patelni następnie dodaj masło i tymianek
Chrupiący boczek
Cztery paski boczku przełóż pergaminem ułóż na rozgrzanej patelni a następnie przykryj mniejszą po 5-6 minutach przełóż pergamin na druga stronę i smaż kolejne 5min
Przełóż boczek na ręcznik papierowy do wystygnięcia
Tatar z tuńczyka , pomidorem sezamowym i jajkiem przepiórczym
Składniki:
Tuńczyk św 400 gr
Pomidor 1 szt
Olej sezamowy 10ml
Sos teriyaki 10ml
Oliwa truflowa 5ml
Szczypiorek 0,5 pęczka
Jajka przepiórcze 4 szt
Mleko 0,5l
Masło 25g
Czosnek 3 ząbki
Dodatki
Kwiaty, kawior wasali , kiełki lucerny, kiełki słonecznika
Przygotowanie:
Tuńczyk
Umyty i oczyszczony filet pokrój w drobną kostkę dodaj oliwę truflową , olej sezamowy teriyaki sos wymieszać
Pomidor
Całego pomidora naciąć na 8 części sparzyć we wrzątku oddzielić skórę miąższ i nasiona . pokroić miąższ ,
Fondant czekoladowy z wiśniami
Składniki:
Czekolada 175g
Masło 175g
Cukier 100g
Mąka 12,5g
Jajka 5 szt
Żółtka 5 szt
Do smarowania foremek
Kakao 2 łyżki
Masło 25g
Wiśnia 200gr
Sok jabłkowy 50ml
Mąka ziemniaczana 2 łyżki
Cynamon kora 1 szt
Goździk 4 szt
Cukier 100
Przygotowanie:
Fondant
Czekoladę i masło rozpuść na parze , do ubitych jajek żółtek z cukrem dodaj mąkę następnie wlej stopniowo rozpuszczoną masę czekoladową delikatnie mieszając przelej do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych kakao wstaw do piekarnika 180C 15 min
Wiśnie
Rozpuść cukier w soku z cynamonem i goździkiem dodaj wiśnie zagęść mąką ziemniaczaną z wodą
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN