Tarta z cebulą
Składniki:
400 g mąka pszenna
200 g masła
3 żółtka
1 jajko
Sól, pieprz czarny
Tymianek świeży
6 cebuli
200 g tartego sera żółtego
200 g wędzonego surowego boczku
6 jajek
500 ml śmietany 36%
Gałka muszkatołowa
Pieprz, sól
Kminek mielony
Ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na pergaminie i wypiekamy na złoty kolor. Boczek kroimy na małe kawałki i przesmażamy na patelni. Do boczku dodajemy cebulę pokrojoną cienko i dusimy do miękkości. Dodajemy odważnie przyprawy. Ser żółty łączymy ze śmietaną, jajkami, doprawiamy. Na podpieczony blat wykładamy dobrze uduszoną cebulę z boczkiem, zalewamy śmietaną z jajkami i serem. Pieczemy w temp. 190 stopni około 30 minut.
Wytrawna tarta z gruszką i camembertem
Składniki:
100 g słonych krakersów
300 g mąki
200 g masła
3 żółtka
1 jajko
Szczypta cukru
500 g puree z gruszki
500 g sera ricotta
200 g masła
8 jajek
500 g sera typu camembert
Czarny pieprz, sól, skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Krakersy miksujemy na mączkę, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy szybko ciasto. Masło ucieramy, dodajemy puree z gruszki, jajka, ser ricotta. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pokrojony ser camembert. Przyprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. wypiekamy w temp. 160 stopni około 45 minut.
Tarta z konfiturą morelową i brzoskwiniami
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
120 g masła
280 g migdałów
280 g cukru
8 jajek
puszka brzoskwiń
300 g moreli suszonych
200 ml wody
1 cytryna
50 g klarowanego masła
100 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Ciasto opiekamy na pergaminie w temp. 190 stopni. Migdały miksujemy na mączkę. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do mocno ubitych dodajemy żółtka nie przerywając ubijania. Mieszamy z mielonymi migdałami i na koniec dodajemy masło. Wszystko mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita. Morele gotujemy w wodzie, miksujemy na puree i dodajemy skórkę z cytryny i sok. Na podpieczony spód wykładamy konfiturę morelową, wylewamy ciasto migdałowe i układamy brzoskwinie. Do środka każdej brzoskwini dajemy pozostałą konfiturę. Skrapiamy wierzch masłem klarowanym i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni około 30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN