Zielone szparagi podane w sosie śmietanowo kurkowym z dodatkiem świeżych ziół i asyście grillowanej grzanki z ciemnego pieczywa
Składniki:
Pęczek zielonych szparagów
Mała śmietana 30 lub 36 procent
Kiełki słonecznika
Cztery kawałki ciemnego chleba z ziarnami.
Pietruszka
Czosnek
Cebula
Masło
Oliwa
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Zagotować wodę w garnku z przykrywką. Ugotować szparagi - można tez na parze. Cienkie szparagi wystarczy gotować 3 minuty, grube 4 minuty.Kurki włożyć do miski z zimna wodą i dokładnie wypłukać ułożyć na ręczniku papierowym i osuszyć. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Na dużej patelni roztopić trochę masła i oliwy. Jak cebula się zeszkli, dodajemy kurki. Tak dusimy na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i dołożyć natkę pietruszki, wymieszać i gotować aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W piekarniku podpiekamy pieczywo. Układamy na talerzu dekorujemy kiełkami.
Roladki z cukinii z farszem podane z kurkami przesmażonymi na maśle
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z szynki
1 duża cebula
Oliwa
Sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich
Koncentrat pomidorowy
3 pomidory świeże
2 cukinie
Szklanka kurek
Oliwa
Masło
Przygotowanie:
Na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulkę, gdy się zarumieni dodajemy mięso mielone i razem smażymy. Do mięsa dodajemy ok. 3 łyżek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, dwie łyżki mieszanki ziół włoskich.Pomidory kroimy na grube plastry, cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plasterki.
Na pomidorze układamy ok. dwóch łyżek mięsa mielonego, owijamy cukinią, możemy spiąć wykałaczką by się nie rozleciało. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. Na odrobinie oleju i masła podsmażyć posiekaną cebulę. Dodajemy umyte i osuszone kurki. Smażymy około 6 min - sól dodajemy końcu.
Makaron pełnoziarnisty fusili z kurkami suszonymi pomidorami i rukolą
Składniki:
Opakowanie makaronu fusili
Suszone pomidory w zalewie.
Szklanka kurek
Kilka pomidorów cherry
Cebula czerwona
Rukola
Oliwa
Kieliszek wina białego
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni na odrobinie oleju i masła podsmażyć posiekaną cebulę. Wlewamy wino. Dodajemy umyte i osuszone kurki redukuje my wino. Smażymy około 6 min - na końcu dodajemy suszone pomidory i odrobinę masła. Na patelnie wkładamy ugotowany makaron. Posypujemy parmezanem. Dekorujemy rukolą i pomidorami cherry.
Grzanka z pieczywa wieloziarnistego- z oliwa truflową podana z sałatką z bobu-zapieczona z kozim serem
Składniki:
Kilka kromek chleba wieloziarnistego
Oliwa truflowa
Bób
pomidory
Czerwona cebula
Kozi ser pleśniowy
Rukola
Kiełki słonecznika
Mango
Chilli
Sól, pieprz
Oliwa
Musztarda Dijon
Cytryna
Przygotowanie:
Do nagrzanego piekarnika wkładamy chleb posmarowany z obu stron oliwa truflowa.
Bob gotujemy w łupinach około 8 min.
Po ostygnięciu obieramy dodajemy: obrane i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone mango i odrobinę chilli. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekane parę listków mięty.
Oliwę, musztardę i cytryny mieszamy razem. Wlewamy do warzyw i mieszamy. Gotową sałatkę układamy na chlebie kładziemy na nim grubszy plasterek sera koziego.
Zapiekamy. Po wyjęciu dekorujemy kiełkami i rukolą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN