Materiał promocyjny

Rozgrzewająca kuchnia Doroty Deląg - przepisy

Kiedy na termometrach jest minus 12 stopni, trzeba zjeść coś treściwego i rozgrzewającego. Taką właśnie kuchnię zaproponował nam dziś Piotr Kucharski razem z Dorotą Deląg. Czy młodsza siostra Pawła jest jego zupełnym przeciwieństwem? Dlaczego przestała pić kawę i jeść czerwone mięso?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Jaglana na ostro

Składniki:

150 g kaszy jaglanej

oliwa z oliwek

2 łyżki ostrej pasty z papryki

1 łyżeczka ziaren kuminu

1 łyżeczka ziaren kolendry

2 czerwone cebule

2 filety z piersi kurczaka

300 g dyni o twardym miąższu

2 puszki krojonych pomidorów

skórka i sok z cytryny

sól i pieprz

natka kolendry

Sposób przygotowania:

Kasze jaglaną przelać gorącą wodą, następnie ugotować na pół twardo. W tym czasie podsmażyć na oliwie z oliwek pastę z papryki, roztarte w moździerzu przyprawy i drobno posiekaną cebulą. Smażyć całość około 10 minut. Dodać pokrojone w kawałki piersi z kurczaka. Podsmażyć kolejne 5-10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Dusić całość 10 minut. Dodać pomidory z puszki, skórkę i sok z cytryny. Zalać 500 ml wody. Gotować wszystko kolejne 15 minut. Dodać podgotowaną kaszę jaglaną. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować aż kasza będzie miękka. Przed podaniem posypać całość posiekaną natką kolendry.

Orientalna rozgrzewająca zupa

Składniki:

200 g dzikiego ryżu

500 g nieobranych krewetek średniej wielkości

1 litr bulionu drobiowego

mały kawałek imbiru

6 ząbków czosnku

2 łodyżki trawy cytrynowej

5 szalotek

4 ostre papryczki

1 marchewka

2 łyżki sosu rybnego

3 łyżki cukru

mały pęczek kolendry

małą garść bazylii

2 limonki

pieprz i sól

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Bulion zagotować z pokrojonym imbirem, czosnkiem i trawą cytrynową. Całość gotować około 30 minut. W tym czasie obrać krewetki. Pancerze dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut. Bulion przecedzić. Ponownie zagotować dodać pokrojone szalotki i drobno posiekane chilli i pokrojoną w zapałki marchewkę. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawić solą, sosem rybnym i cukrem. Pod koniec dodać krewetki, ryż, posiekane zioła i sok z limonek. Doprawić pieprzem. Podawać bardzo gorące.

Kasza gryczana na słodko

Składniki:

200 g kaszy gryczanej

500 ml mleka

2 goździki

1 kawałek kory cynamonu

2 torebki kardamonu

150 g bakalii: suszonych śliwek, rodzynek, orzechów

2-3 łyżki miodu

0,5 łyżeczki octu balsamicznego

4 kwaśne jabłka

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować w mleku z dodatkiem goździków, kory cynamonu i kardamonu. Pod koniec gotowania dodać bakalie. Miód wymieszać z octem balsamicznym. Dodać do kaszy i wymieszać. W czasie kiedy kasza będzie się gotować upiec jabłka w piekarniku. Kaszę podawać z pieczonymi jabłkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości