Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Jaglana na ostro
Składniki:
150 g kaszy jaglanej
oliwa z oliwek
2 łyżki ostrej pasty z papryki
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 czerwone cebule
2 filety z piersi kurczaka
300 g dyni o twardym miąższu
2 puszki krojonych pomidorów
skórka i sok z cytryny
sól i pieprz
natka kolendry
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną przelać gorącą wodą, następnie ugotować na pół twardo. W tym czasie podsmażyć na oliwie z oliwek pastę z papryki, roztarte w moździerzu przyprawy i drobno posiekaną cebulą. Smażyć całość około 10 minut. Dodać pokrojone w kawałki piersi z kurczaka. Podsmażyć kolejne 5-10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Dusić całość 10 minut. Dodać pomidory z puszki, skórkę i sok z cytryny. Zalać 500 ml wody. Gotować wszystko kolejne 15 minut. Dodać podgotowaną kaszę jaglaną. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować aż kasza będzie miękka. Przed podaniem posypać całość posiekaną natką kolendry.
Orientalna rozgrzewająca zupa
Składniki:
200 g dzikiego ryżu
500 g nieobranych krewetek średniej wielkości
1 litr bulionu drobiowego
mały kawałek imbiru
6 ząbków czosnku
2 łodyżki trawy cytrynowej
5 szalotek
4 ostre papryczki
1 marchewka
2 łyżki sosu rybnego
3 łyżki cukru
mały pęczek kolendry
małą garść bazylii
2 limonki
pieprz i sól
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Bulion zagotować z pokrojonym imbirem, czosnkiem i trawą cytrynową. Całość gotować około 30 minut. W tym czasie obrać krewetki. Pancerze dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut. Bulion przecedzić. Ponownie zagotować dodać pokrojone szalotki i drobno posiekane chilli i pokrojoną w zapałki marchewkę. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawić solą, sosem rybnym i cukrem. Pod koniec dodać krewetki, ryż, posiekane zioła i sok z limonek. Doprawić pieprzem. Podawać bardzo gorące.
Kasza gryczana na słodko
Składniki:
200 g kaszy gryczanej
500 ml mleka
2 goździki
1 kawałek kory cynamonu
2 torebki kardamonu
150 g bakalii: suszonych śliwek, rodzynek, orzechów
2-3 łyżki miodu
0,5 łyżeczki octu balsamicznego
4 kwaśne jabłka
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować w mleku z dodatkiem goździków, kory cynamonu i kardamonu. Pod koniec gotowania dodać bakalie. Miód wymieszać z octem balsamicznym. Dodać do kaszy i wymieszać. W czasie kiedy kasza będzie się gotować upiec jabłka w piekarniku. Kaszę podawać z pieczonymi jabłkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN