Kurczak w śmietanie z bobem i papryką
Składniki:
2 piersi kurczaka
1 pęczek młodej włoszczyzny
1 cebula
2 papryki czerwone
1 szklanka bobu
100 g ser żółtego
250 ml śmietany 36%
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Oregano, cynamon, pieprz czarny
Olej
Przygotowanie:
Paprykę pieczemy w całości w piekarniku w temp. 200 stopni. Kiedy skórka będzie czarna, wyjmujemy z piekarnika i gorące wkładamy do folii. Piersi kurczaka gotujemy z młodą włoszczyzną. Po ugotowaniu rwiemy na cienkie paseczki zgodnie z włóknami. Ostudzoną paprykę obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. Cebulę pokrojoną w paski szklimy na oleju, dodajemy bób oraz przyprawy. Zalewamy śmietaną i gotujemy. Następnie dodajemy kurczaka i paprykę. Starty ser dodajemy na końcu, na koniec dodatkowo doprawiamy. A do tego placki:
Placki z cukinii i sera feta
Składniki:
3 cukinie
ok 2 łyżek kaszy manny
50 g ser feta
2 jajka
Koperek, cebula dymka
Pieprz czarny, gałka muszkatołowa
Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy an tarce o dużych oczkach, dodajemy przyprawę uniwersalną Kucharek smak wiosny i odstawiamy na godzinę na durszlaku. Odciskamy następnie mocno, pozbywając ją w ten sposób nadmiaru soku. Odciśniętą łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni.
Bakłażany pieczone z mięsem
Składniki:
4 bakłażany
3 cebule
2 ząbki czosnku
3 pomidory
Koncentrat pomidorowy
100 ml soku pomidorowego
50 g ser parmezan
Oliwa z oliwek
Pieprz czarny, oregano
Przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata
Liść laurowy, ziele angielskie
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Bakłażana obieramy tak, aby powstała zebra i kroimy go na grube plastry 3-4 cm. Wierzch posypujemy solą i odstawiamy. Po chwili zbieramy łzy goryczy z bakłażana, smarujemy go oliwą i wstawiamy do piekarnika na temp. 180 stopni. Pieczemy aż bakłażan się zrumieni. Cebulę kroimy w kostkę i czosnek w plastry. Na oliwie przesmażamy cebulę, czosnek, dodajemy pomidory, przyprawy i koncentrat oraz sok pomidorowy. Wszystko razem dusimy aż sos odparuje. Na plastry bakłażana wykładamy powstały sos cebulowo-pomidorowy, wszystko posypujemy parmezanem i wstawiamy do zapieczenia.
Kotleciki z mięsa mielonego do bakłażanów
Składniki:
300 g mięsa mielonego jagnięcego
300 g mięsa mielonego wieprzowego
2 kromki pieczywa tostowego
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 cebula
Kumin, papryka w proszku
Przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata
Natka pietruszki
Pieprz czarny, papryka ostra
Przygotowanie:
Kromki chleba namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso łączymy z odciśniętą bułką, jajkiem, drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Z masy formujemy małe kotleciki i pieczemy w piecu w temp. 200 stopni. Mięso można formować również na drewnianym patyczku, powstaną nam w ten sposób tzw. kofty. Do kotletów super smakuje sos z gęstego jogurtu z miętą lub kuminem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN