Materiał promocyjny

Rodzinne gotowanie z mistrzem Polanem

W zawsze smacznej kuchni Dzień Dobry TVN serwujemy prawdziwą wybuchową mieszankę. Mama Beata i córka Sara uwielbiają gotować, ale tylko wspólnie. Pod batutą Andrzeja Polana przygotowały swoje zwariowane i odważne potrawy.

Kurczak w śmietanie z bobem i papryką

Składniki:

2 piersi kurczaka

1 pęczek młodej włoszczyzny

1 cebula

2 papryki czerwone

1 szklanka bobu

100 g ser żółtego

250 ml śmietany 36%

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Oregano, cynamon, pieprz czarny

Olej

Przygotowanie:

Paprykę pieczemy w całości w piekarniku w temp. 200 stopni. Kiedy skórka będzie czarna, wyjmujemy z piekarnika i gorące wkładamy do folii. Piersi kurczaka gotujemy z młodą włoszczyzną. Po ugotowaniu rwiemy na cienkie paseczki zgodnie z włóknami. Ostudzoną paprykę obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. Cebulę pokrojoną w paski szklimy na oleju, dodajemy bób oraz przyprawy. Zalewamy śmietaną i gotujemy. Następnie dodajemy kurczaka i paprykę. Starty ser dodajemy na końcu, na koniec dodatkowo doprawiamy. A do tego placki:

Placki z cukinii i sera feta

Składniki:

3 cukinie

ok 2 łyżek kaszy manny

50 g ser feta

2 jajka

Koperek, cebula dymka

Pieprz czarny, gałka muszkatołowa

Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy an tarce o dużych oczkach, dodajemy przyprawę uniwersalną Kucharek smak wiosny i odstawiamy na godzinę na durszlaku. Odciskamy następnie mocno, pozbywając ją w ten sposób nadmiaru soku. Odciśniętą łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni.

Bakłażany pieczone z mięsem

Składniki:

4 bakłażany

3 cebule

2 ząbki czosnku

3 pomidory

Koncentrat pomidorowy

100 ml soku pomidorowego

50 g ser parmezan

Oliwa z oliwek

Pieprz czarny, oregano

Przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata

Liść laurowy, ziele angielskie

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Bakłażana obieramy tak, aby powstała zebra i kroimy go na grube plastry 3-4 cm. Wierzch posypujemy solą i odstawiamy. Po chwili zbieramy łzy goryczy z bakłażana, smarujemy go oliwą i wstawiamy do piekarnika na temp. 180 stopni. Pieczemy aż bakłażan się zrumieni. Cebulę kroimy w kostkę i czosnek w plastry. Na oliwie przesmażamy cebulę, czosnek, dodajemy pomidory, przyprawy i koncentrat oraz sok pomidorowy. Wszystko razem dusimy aż sos odparuje. Na plastry bakłażana wykładamy powstały sos cebulowo-pomidorowy, wszystko posypujemy parmezanem i wstawiamy do zapieczenia.

Kotleciki z mięsa mielonego do bakłażanów

Składniki:

300 g mięsa mielonego jagnięcego

300 g mięsa mielonego wieprzowego

2 kromki pieczywa tostowego

1 jajko

2 ząbki czosnku

1 cebula

Kumin, papryka w proszku

Przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata

Natka pietruszki

Pieprz czarny, papryka ostra

Przygotowanie:

Kromki chleba namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso łączymy z odciśniętą bułką, jajkiem, drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Z masy formujemy małe kotleciki i pieczemy w piecu w temp. 200 stopni. Mięso można formować również na drewnianym patyczku, powstaną nam w ten sposób tzw. kofty. Do kotletów super smakuje sos z gęstego jogurtu z miętą lub kuminem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości