Wytrawne muffiny
Składniki:
¼ szklanki sera topionego cheddar
¾ szklanki mleka
1 jajko
Mała cukinia
100 g szynki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
¼ szklanki utartego sera cheddar
1½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Wymieszaj ser topiony cheddar z jajkiem i mlekiem. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, utartą na grubych oczkach cukinię i ser oraz szczypiorek. Wymieszaj. Dodaj suche składniki, dopraw do smaku, połącz. Ciastem napełniaj foremki do muffinek wyłożone papierowymi papilotkami. Piecz do zarumieniania, ok. 20 minut w 200oC.
Zupa z cukinii i młodych ziemniaków
Składniki:
½ opakowania sera topionego gouda
1 por
2 cukinie
3 młode ziemniaki
1l bulionu
Sól, pieprz – do smaku
Gałka muszkatołowa
Koperek- do podania
Śmietana 18% – do podania
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklij drobno posiekany por, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką) oraz ziemniaki. Przesmaż, zalej bulionem, gotuj do miękkości. Dodaj ser topiony gouda, zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku. Podawaj z kleksem śmietany i gałązką koperku na wierzchu.
Chrupiące kanapki z pastą z makreli
Składniki:
ser topionego
1 wędzona makrela
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki posiekanego szczypioru
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 korniszony
3 łyżki twarożku „grani”
2 łyżki majonezu
1 łyżka pikantnego ketchupu
Sałata – do podania
Pełnoziarniste pieczywo tostowe – do podania
Sól, pieprz – do smaku
Przygotwanie: Jajka ugotuj na twardo, połącz z obraną z ości makrelą, posiekanymi ziołami i korniszonem. Twarożek wymieszaj z majonezem, ketchupem i serem topionym emmentaler. Połącz składniki, przypraw do smaku. Podawaj na ciepłych grzankach z sałatą.
Sałata z grzankami, szynką dojrzewającą, jajkiem w koszulce i serowo-winnym sosem
Składniki:
Bagietka
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Mieszanka sałat
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
1 ogórek świeży
6 rzodkiewek
3 jajka
2 łyżki białego octu winnego
¼ szklanki białego wytrawnego wina
½ opakowania sera topionego camembert
Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Bagietkę pokrój na cienkie kromki, natrzyj ząbkiem czosnku, skrop oliwą i upiecz do zezłocenia pod grzałką piekarnika. Zagotuj garnuszek wody z białym octem winnym, do lekko gotującej się wody delikatnie wbij jajka. Gotuj ok. 4-5 minut. Szynkę pokrój w paseczki, usmaż na chrupko na rozgrzanej patelni. Sałatę wymieszaj z pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami i ogórkiem. W garnuszku zgotuj przez minutę białe wino. Dodaj sertopiony camembert, połącz, przypraw do smaku i ostudź. Tak przygotowanym sosem polej warzywa, dodaj szynkę i grzanki. Na wierzchu ułóż ciepłe jajko.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje