Pierniczki z miodem to pulchne i miękkie ciasteczka, które nie muszą być zamknięte w puszce czy pojemniku przez dłuższy czas, by były smaczne. Ciasto przygotujesz błyskawicznie, a sama praca w kuchni jest relaksująca i przyjemna. Zobacz najlepszy przepis na pierniki z miodem.
Przepis na pierniczki z miodem
Pierniczki z miodem z tego przepisu nie muszą leżeć w puszce, aby zmięknąć. Dzięki temu można je zjeść od razu po upieczeniu albo zwyczajnie odstawić na talerzyk. Ciasteczka piernikowe z miodem przygotujesz ze składników:
· 400 g mąki pszennej,
· 150 g miodu,
· 100 g masła,
· 1 jajko,
· 1 żółtko,
· 100 g cukru pudru,
· przyprawa do piernika,
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Te kilka składników sprawi, że pierniczki na miodzie będą po prostu pyszne i gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Rozpocznij od podgrzania miodu oraz masła w małym garnku, na lekkim ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą, odstaw je na bok, aby się ostudziły. Przesiej mąkę, dodaj przyprawę, cukier puder i sodę oczyszczoną oraz chłodne masło razem z miodem. Dodaj jajko i żółtko. Miksuj całość przez kilka minut, aby ciasto było jednolite. Uformuj z niego kulę i owiń folią spożywczą. Ciasto umieść w lodówce. Zanim pierniczki na miodzie będą gotowe, ciasto musi się chłodzić około godziny.
Jeśli chcesz zrobić szybkie pierniki z miodem , możesz przygotować ciasto wcześniej i np. je zamrozić. Po odmrożeniu wystarczy je tylko rozwałkować.
Na stolnicę wysyp odrobinę mąki pszennej i rozwałkuj ciasto. Powinno mieć ono około 2-3 mm grubości. Wykrój odpowiedni kształt. Piecz pierniki partiami, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po 7 minut w 180 stopniach. Pierniki świąteczne z miodem możesz przygotować już miesiąc przed Bożym Narodzeniem.
Piernik z miodem – przepis
Jednym z pysznych deserów jest piernik świąteczny na miodzie. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nawet jeśli dopiero zaczynasz kuchenne przygody, na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem.
Piernik z miodem przygotujesz ze składników:
· 2 szklanki mąki,
· 2 jajka,
· 4 łyżki miodu,
· 1/2 szklanki cukru,
· 1/2 kostki masła,
· 1 łyżka przyprawy do piernika,
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
· 50 g orzechów włoskich,
· szczypta soli.
Rozpocznij od przesiania mąki. Dodaj do niej przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. W misce utrzyj cukier z masłem na puszystą masę, możesz zrobić to mikserem lub malakserem. Stopniowo dodawaj same żółtka oraz miód. Nie przerywaj miksowania ciasta podczas dodawania kolejnych składników. Stopniowo dodawaj mąkę. Zatrzymaj mikser i ubij białka na sztywną pianę. Pamiętaj, aby na początku ubijania dodać szczyptę soli. Włącz mikser i powoli dodawaj ubite białka.
Przełóż piernik na miodzie na blachę, tzw. keksówkę. Posyp piernik orzechami i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Piernik świąteczny na miodzie możesz także wzbogacić owocami, świetnie nadają się do tego jabłka. Wystarczy, że zetrzesz je na tarce o grubych oczkach i dodasz na samym końcu do masy ciasta.
Jeśli będziesz wybierać miód do ciasta, pamiętaj, że piernik na sztucznym miodzie będzie bardziej miękki niż piernik na miodzie naturalnym . To samo tyczy się ciasteczek pierniczkowych.
Przepis na piernik z miodem i bakaliami z dodatkiem czekolady
Piernik świąteczny z miodem, bakaliami i polewą czekoladową to połączenie doskonałe. Różni się on od tradycyjnego piernika tym, że ma więcej dodatków, dzięki temu jest smaczny, miękki i słodki.
Składniki na ciasto piernikowe z miodem i bakaliami to:
· 2 szklanki mąki pszennej,
· 3 jajka,
· 3/4 szklanki miodu,
· 1/2 szklanki cukru,
· 1/2 szklanki mleka,
· 3 łyżki masła,
· garść bakalii,
· 2 łyżki przyprawy korzennej,
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Do przygotowania polewy potrzebujesz 1 tabliczki czekolady mlecznej i 1 tabliczki czekolady gorzkiej, a także małej śmietanki 30%.
Rozpocznij od zrobienia puszystej masy z masła, jajka i cukru. Wykorzystaj do tego mikser. Wsypuj stopniowo mąkę, dodaj lekko podgrzany miód i przyprawę. Rozpuść w odrobinie letniej wody sodę oczyszczoną oraz mleko i dodaj je do ciasta, stopniowo, cały czas mieszając. Kiedy ciasto będzie miało gładką konsystencję, odstaw je na godzinę.
Ciasto przełóż do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli chcesz zrobić szybki piernik z miodem , na tym etapie możesz zakończyć przygotowania. A jeśli chcesz dodatkowej słodyczy - polewy czekoladowej - podgrzej śmietankę na małym ogniu i dodaj do niej czekolady połamane w małe kostki. Ogień powinien być bardzo mały, a najlepiej jest wyłączyć podgrzewanie. Czekolada powinna rozpuścić się w ciepłej śmietance. Kiedy polewa będzie gładka i jednolita, polej nią piernik z miodem. Odstaw w chłodne miejsce, aby polewa była twardsza i nie rozlewała się na boki.
Przepis na prosty piernik z miodem to doskonała szansa na zrobienie ciasta, które oddaje klimat świąteczny. Możesz przygotować go z całą rodziną, radość z pieczenia będzie jeszcze większa.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN