Zdjęcie:Piotr Bławcki / East News
Bursztyn na orzechach z miodem akacjowym
Składniki:
300g sera bursztyn
2 łyżki miodu akacjowego
40 g masła
100 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Orzechy przesmażamy z masłem na patelni. Układamy porcje sera na wierzch i wstawiamy do pieca na temp. 190 stopni. Po 5 minutach ser gotowy, jeszcze łyżka miodu na wierzch, troszkę świeżo mielonego czarnego pieprzu i gotowe.
Bursztyn ze smażonymi śliwkami
Składniki:
400 g sera bursztyn
śliwki węgierki 1kg
pieprz czarny
kardamon
2 łyżki miodu akacjowego
Sposób przygotowania:
Mięta, śliwki kroimy na połówki i przesmażamy na miodzie z dodatkiem kardamonu. Takie na pół usmażone wykładamy na ser i zapiekamy w piekarniku. Podajemy posypane świeżo mielonym czarnym pieprzem i miętą.
Bursztynowy bakłażan
Składniki:
6 bakłażanów
200 g mąki
500 g pomidorów pellati
2 cebule
2 marchewki
4 łodygi selera naciowego
100 ml białego wina
olej rzepakowy do smażenia,
bazylia świeża,
250 g sera bursztyn
Sposób przygotowania:
Cebulę, marchewkę, seler, drobno siekamy i przesmażamy na oleju, podlewamy winem białym , odparowujemy i dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy do uzyskania gęstego sosu, na koniec dodajemy bazylię świeżą. Doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy niech puści łzy goryczy. Ręcznikiem papierowym zbieramy łzy z bakłażana, jego samego natomiast obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Ser ścieramy na tarce drobnej, plastry przesmażonego bakłażana przekładamy sosem, serem bursztyn i tak do wyczerpania zapasów. wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Kotlety à la Polesie
Składniki:
600 g schabu b/kości
100 g masła klarowanego
2 jajka
200 g sera bursztyn
100 g bułki tartej
sałata kolorowa
mąka do panierowania
cytryna
pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso lekko zbijamy tłuczkiem i posypujemy delikatnie pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku oraz w bułce tartej z dodatkiem tartego sera bursztyn. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ćwiartkami cytryn i sałatą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN