Materiał promocyjny

Najzdrowsze jedzenie świata!

DSC_3861.JPG
DSC_3861.JPG
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: SUPERŻYWNOŚĆ! Piotr Kucharski przygotował potrawy na bazie produktów zawierających wyjątkowo dużo minerałów, witamin, dobrych tłuszczów, enzymów i protein.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Kulki życia

Składniki:

150 g suszonych moreli

100 g sezamu do obtoczenia

100 g orzechów włoskich

100 g daktyli bez pestek

100 g fig

60-80 g zarodków pszennych

50 g jagód Goji

Sposób przygotowania:

Daktyle i morele namoczyć w ciepłej wodzie. Następnie razem z figami i orzechami bardzo drobno posiekać. Dodać jagody goji i oraz zarodki pszenne. Wszystko dokładnie wymieszać i formować kulki (jeśli masa będzie za sucha należy dodać więcej zarodków pszennych). Następnie obtaczać w sezamie.

Pikantny kurczak z komosą ryżową

Składniki:

400 g krojonych pomidorów z puszki

200 g komosy ryżowej

50 g orzechów nerkowca

4 łyżki czerwonej pasty curry

4 filety z piersi kurczaka

2 cebule

1 łyżka oleju słonecznikowego

1 litr bulionu drobiowego

garść liści kolendry

Sposób przygotowania:

Posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miseczki. Następnie podsmażyć filety z piersi kurczaka z każdej strony, aż się przyrumienią. Dodać pastę curry, cebulę i komosę. Wymieszać, smażyć przez chwilę, dodać krojone pomidory i bulion drobiowy. Wymieszać i gotować około 25 minut aż kasza będzie miękka, mieszając co jakiś czas. Dodać orzechy nerkowca i kolendrę i wymieszać.

Chleb pełnoziarnisty

Składniki:

350 g mąki pszennej pełnoziarnistej

300 ml letniej wody

100 g ziaren słonecznika

100 g mąki żytniej

75 ml miodu

50 g sezamu plus porcja do obsypania

50 g komosy ryżowej (quinoa)

50 g nasion maku

10 g drożdży

1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Drożdże i miód rozpuścić w wodzie. Komosę zmiksować np. w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Suche składniki wymieszać z mokrymi, następnie wyrabiać rękami przez około 7 minut. Jeśli ciasto jest zbyt suche dolać odrobinę wody. Zagnieść ciasto w kulę, lekko naoliwić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około 40-60 minut). Następnie ponownie zagnieść i uformować okrągły bochenek i obtoczyć w sezamie. Ułożyć na naoliwionej blasze do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Chleb naciąć z wierzchu w kratkę. Wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Pieczone ziemniaki z kremem z avocado

Składniki:

200 g mielonej wołowiny

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

4 łyżki kwaśnej śmietany

4 duże ziemniaki

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki soku z limonki

2 dojrzałe avocado

2 ząbki czosnku

1 zielona ostra papryczka

1 ostra papryczka

1 cebula

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie przez około 30 minut. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC, na około 20-30 minut. W tym czasie podsmażyć na patelni posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę na oliwie z oliwek. Gdy cebula będzie miękka dodać wołowinę i koncentrat pomidorowy. Smażyć kilka minut aż mięso się usmaży.

Zieloną papryczkę, wydrążone avocado, śmietanę sok z limonki i czosnek przełożyć do malaksera i zmiksować na gładką masę.

Ziemniaki wyjąć odwinąć z folii do połowy, przekroić na krzyż i lekko rozłożyć, do środka nałożyć podsmażone mięso a na wierzch krem z avocado.

Spirulina smoothie

Składniki:

400 ml soku jabłkowego

200 g mrożonych truskawek

200 ml mleka sojowego

2 banany

1 łyżeczka spiruliny

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksować.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości