Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Kulki życia
Składniki:
150 g suszonych moreli
100 g sezamu do obtoczenia
100 g orzechów włoskich
100 g daktyli bez pestek
100 g fig
60-80 g zarodków pszennych
50 g jagód Goji
Sposób przygotowania:
Daktyle i morele namoczyć w ciepłej wodzie. Następnie razem z figami i orzechami bardzo drobno posiekać. Dodać jagody goji i oraz zarodki pszenne. Wszystko dokładnie wymieszać i formować kulki (jeśli masa będzie za sucha należy dodać więcej zarodków pszennych). Następnie obtaczać w sezamie.
Pikantny kurczak z komosą ryżową
Składniki:
400 g krojonych pomidorów z puszki
200 g komosy ryżowej
50 g orzechów nerkowca
4 łyżki czerwonej pasty curry
4 filety z piersi kurczaka
2 cebule
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 litr bulionu drobiowego
garść liści kolendry
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miseczki. Następnie podsmażyć filety z piersi kurczaka z każdej strony, aż się przyrumienią. Dodać pastę curry, cebulę i komosę. Wymieszać, smażyć przez chwilę, dodać krojone pomidory i bulion drobiowy. Wymieszać i gotować około 25 minut aż kasza będzie miękka, mieszając co jakiś czas. Dodać orzechy nerkowca i kolendrę i wymieszać.
Chleb pełnoziarnisty
Składniki:
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300 ml letniej wody
100 g ziaren słonecznika
100 g mąki żytniej
75 ml miodu
50 g sezamu plus porcja do obsypania
50 g komosy ryżowej (quinoa)
50 g nasion maku
10 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Drożdże i miód rozpuścić w wodzie. Komosę zmiksować np. w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Suche składniki wymieszać z mokrymi, następnie wyrabiać rękami przez około 7 minut. Jeśli ciasto jest zbyt suche dolać odrobinę wody. Zagnieść ciasto w kulę, lekko naoliwić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około 40-60 minut). Następnie ponownie zagnieść i uformować okrągły bochenek i obtoczyć w sezamie. Ułożyć na naoliwionej blasze do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Chleb naciąć z wierzchu w kratkę. Wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.
Pieczone ziemniaki z kremem z avocado
Składniki:
200 g mielonej wołowiny
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 duże ziemniaki
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki soku z limonki
2 dojrzałe avocado
2 ząbki czosnku
1 zielona ostra papryczka
1 ostra papryczka
1 cebula
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie przez około 30 minut. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC, na około 20-30 minut. W tym czasie podsmażyć na patelni posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę na oliwie z oliwek. Gdy cebula będzie miękka dodać wołowinę i koncentrat pomidorowy. Smażyć kilka minut aż mięso się usmaży.
Zieloną papryczkę, wydrążone avocado, śmietanę sok z limonki i czosnek przełożyć do malaksera i zmiksować na gładką masę.
Ziemniaki wyjąć odwinąć z folii do połowy, przekroić na krzyż i lekko rozłożyć, do środka nałożyć podsmażone mięso a na wierzch krem z avocado.
Spirulina smoothie
Składniki:
400 ml soku jabłkowego
200 g mrożonych truskawek
200 ml mleka sojowego
2 banany
1 łyżeczka spiruliny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować.
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN