WIOSENNE CIASTO Z SERKIEM MASCARPONE I DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
500 g serka mascarpone
200 ml słodkiej i zimnej śmietanki 36%
Sok z cytryny
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek pestek z granatu
50 g podprażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią ciasto francuskie, nakłój widelcem i zapiekaj w piekarniku około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj serek z cytryna i cukrem. Śmietanę ubij na puch i dodaj do serka. Na ostudzone ciasto wyłóż dżem z czarnej porzeczki. Następnie przykryj go warstwą serka mascarpone i udekoruj granatem oraz migdałami. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
WEGAŃSKIE MUFFINY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ Z KONFITURĄ Z MALIN ODMIANA POLKA
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 duże banany rozgniecione
100 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ziarenka z laski wanilii
1/3 szklanki oleju roślinnego
Szczypta soli
Konfitura z malin odmiana polka
Cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, ziarenka wanilii i sól. Czekoladę połącz z mlekiem i olejem oraz bananami. Następnie wszystko razem wymieszaj. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij do połowy ciastem. Piecz w piekarniku około 15 minut. Podawaj z konfiturą z malin i posypane cukrem pudrem.
LEMONIADA Z SYROPU MALINA Z ŻURAWINĄ
Składniki:
1 l wody gazowanej
4 łyżki syropu Malina z żurawiną Herbapol
Kilka liści świeżej mięty
1 pomarańcza pokrojona w plasterki
Lód
1 limonka pokrojona w plasterki
Kilka liści limonki Kaffir
Kilka liści świeżej kolendry
Opcjonalnie: 1 łyżka syropu cukrowego do smaku
Przygotowanie:
Do dzbanka przelej wodę gazowaną wraz z lodem i dodaj syrop Malina z żurawiną. Następnie dodaj owoce oraz świeże liście. Dokładnie wymieszaj.
STEK Z TUŃCZYKA MARYNOWANY W SYROPIE Z CZARNEGO BZU I DZIKIEJ RÓŻY
Składniki:
2 steki z tuńczyka
3 łyżki syropu imbirowego Herbapol
3 łyżki syropu wiśniowego Herbapol
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Sok z 1 limonki
1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj w misce i włóż do niej tuńczyka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 1 godzinę. Następnie usmaż go na patelni grillowej i podawaj z sałatką z mango.
Sałatka z mango: rukola, orzechy ziemne solone, dojrzałe mango, sos sojowy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN