Muffiny czy ciasto z mascarpone i dżemem porzeczkowym?

w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy, które dostarczą nam cennych składników mineralnych i witamin. Tych wczesną wiosną szczególnie nam potrzeba :) Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki, muffiny z gorzką czekoladą czy stek z tuńczyka w syropie z czarnego bzu. Spróbujecie?

WIOSENNE CIASTO Z SERKIEM MASCARPONE I DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

500 g serka mascarpone

200 ml słodkiej i zimnej śmietanki 36%

Sok z cytryny

2 łyżki cukru pudru

5 łyżek pestek z granatu

50 g podprażonych płatków migdałowych

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią ciasto francuskie, nakłój widelcem i zapiekaj w piekarniku około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj serek z cytryna i cukrem. Śmietanę ubij na puch i dodaj do serka. Na ostudzone ciasto wyłóż dżem z czarnej porzeczki. Następnie przykryj go warstwą serka mascarpone i udekoruj granatem oraz migdałami. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

WEGAŃSKIE MUFFINY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ Z KONFITURĄ Z MALIN ODMIANA POLKA

Składniki:

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru trzcinowego

2 duże banany rozgniecione

100 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

1 szklanka mleka kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ziarenka z laski wanilii

1/3 szklanki oleju roślinnego

Szczypta soli

Konfitura z malin odmiana polka

Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, ziarenka wanilii i sól. Czekoladę połącz z mlekiem i olejem oraz bananami. Następnie wszystko razem wymieszaj. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij do połowy ciastem. Piecz w piekarniku około 15 minut. Podawaj z konfiturą z malin i posypane cukrem pudrem.

LEMONIADA Z SYROPU MALINA Z ŻURAWINĄ

Składniki:

1 l wody gazowanej

4 łyżki syropu Malina z żurawiną Herbapol

Kilka liści świeżej mięty

1 pomarańcza pokrojona w plasterki

Lód

1 limonka pokrojona w plasterki

Kilka liści limonki Kaffir

Kilka liści świeżej kolendry

Opcjonalnie: 1 łyżka syropu cukrowego do smaku

Przygotowanie:

Do dzbanka przelej wodę gazowaną wraz z lodem i dodaj syrop Malina z żurawiną. Następnie dodaj owoce oraz świeże liście. Dokładnie wymieszaj.

STEK Z TUŃCZYKA MARYNOWANY W SYROPIE Z CZARNEGO BZU I DZIKIEJ RÓŻY

Składniki:

2 steki z tuńczyka

3 łyżki syropu imbirowego Herbapol

3 łyżki syropu wiśniowego Herbapol

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Sok z 1 limonki

1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj w misce i włóż do niej tuńczyka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 1 godzinę. Następnie usmaż go na patelni grillowej i podawaj z sałatką z mango.

Sałatka z mango: rukola, orzechy ziemne solone, dojrzałe mango, sos sojowy

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości