Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Krem z dyni z żurawiną
Składniki:
1 kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
boczek wędzony
rosół warzywny
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Cebulę i ząbek czosnku przesmażamy na oliwie, dodajemy przyprawę do potraw. Dynię kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Wszystko razem przesmażamy, dodajemy rosół warzywny. Gotujemy do miękkości i miksujemy. Żurawinę przesmażamy na patelni z dodatkiem miodu. Boczek w plastrach smażymy na suchej patelni do postaci chipsa. Zmiksowany krem z dyni podajemy z żurawiną i plastrem boczku smażonego.
Słony tort z dynią, ziemniakami
Składniki:
500g mąki
250g masła
2 żółtka
100 ml wody
przyprawa do potraw
600 g dyni
600g ziemniaków
1 cebula
oliwa
200g sera żółtego np. edamskiego
Przygotowanie:
Z mąki, żółtek, wody, masła oraz przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto, owijamy w folię i odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło. Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Dynię, ziemniaki ścieramy na średnich oczkach, wstawiamy na sitko i dokładnie odciskamy z nadmiaru soku. Odciśniętą dynię i ziemniaki łączymy z tartym serem, doprawiamy przyprawą do potraw. Dodajemy trochę oliwy, ciasto rozwałkowujemy, ciastem wykładamy formę do tarty. Na ciasto wykładamy farsz ziemniaczano-dyniowy. Nasz tort wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na około 40 minut.
Pierożki na dyni z kurczakiem
Składniki:
150g ricotty
100g piersi z kurczaka
500g dyni
100g szynki wędzonej
100g sera tartego parmezan
1 jajko
przyprawa do potraw
500g mąki
250 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Dynię przesmażamy na oliwie. Zmieloną pierś kurczaka łączymy z ricottą, serem parmezan, jajkiem, pokrojoną szynką doprawiamy przyprawą do potraw. Z mąki, gorącej wody i odrobiny oliwy przygotowujemy ciasto makaronowe. Rozwałkowujemy i lepimy pierożki z farszem. Podajemy ze smażoną na patelni dynią.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN