Materiał promocyjny

Kukurbita, bania i korbal to...

... oczywiście synonimy słowa "dynia", która królowała dziś w kuchni Dzień Dobry TVN za sprawą mistrza Andrzeja Polana. Przekonajcie się, jak smakuje słony tort z dynią i ziemniakami, krem z dyni z żurawiną oraz pierożki na dyni z kurczakiem. Lubicie potrawy z dyni?

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Krem z dyni z żurawiną

Składniki:

1 kg dyni

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

boczek wędzony

rosół warzywny

przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Cebulę i ząbek czosnku przesmażamy na oliwie, dodajemy przyprawę do potraw. Dynię kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Wszystko razem przesmażamy, dodajemy rosół warzywny. Gotujemy do miękkości i miksujemy. Żurawinę przesmażamy na patelni z dodatkiem miodu. Boczek w plastrach smażymy na suchej patelni do postaci chipsa. Zmiksowany krem z dyni podajemy z żurawiną i plastrem boczku smażonego.

Słony tort z dynią, ziemniakami

Składniki:

500g mąki

250g masła

2 żółtka

100 ml wody

przyprawa do potraw

600 g dyni

600g ziemniaków

1 cebula

oliwa

200g sera żółtego np. edamskiego

Przygotowanie:

Z mąki, żółtek, wody, masła oraz przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto, owijamy w folię i odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło. Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Dynię, ziemniaki ścieramy na średnich oczkach, wstawiamy na sitko i dokładnie odciskamy z nadmiaru soku. Odciśniętą dynię i ziemniaki łączymy z tartym serem, doprawiamy przyprawą do potraw. Dodajemy trochę oliwy, ciasto rozwałkowujemy, ciastem wykładamy formę do tarty. Na ciasto wykładamy farsz ziemniaczano-dyniowy. Nasz tort wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na około 40 minut.

Pierożki na dyni z kurczakiem

Składniki:

150g ricotty

100g piersi z kurczaka

500g dyni

100g szynki wędzonej

100g sera tartego parmezan

1 jajko

przyprawa do potraw

500g mąki

250 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Dynię przesmażamy na oliwie. Zmieloną pierś kurczaka łączymy z ricottą, serem parmezan, jajkiem, pokrojoną szynką doprawiamy przyprawą do potraw. Z mąki, gorącej wody i odrobiny oliwy przygotowujemy ciasto makaronowe. Rozwałkowujemy i lepimy pierożki z farszem. Podajemy ze smażoną na patelni dynią.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości