Smifredo
Składniki:
500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
70 g cukru
3jajka
8 małych bezików
1 szklanka orzechów (do wyboru: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały itp.)
Sos karmelowy
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
2łyżki wody
1łyżka masła
Przygotowanie:
Orzechy podpraż na patelni, a beziki pokrusz. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną masę.W osobnej misce ubij śmietankę. Ze śmietaną wymieszaj żółtka i połącz je z białkami. Dodaj orzechy i beziki. Wymieszaj. Masę przełóż do foremki (np. keksówki) wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj przez noc w lodówce. Tuż przed podaniem zanurz foremkę z semifreddo w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie Ci je wyciągnąć. Deser podawaj z ciepłym sosem.
Sos karmelowy:
Gotuj wodę z cukrem do otrzymania pięknego koloru karmelu. Ściągnij garnek z ognia, dodaj śmietankę i masło. Podgrzewaj chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji sosu. Jeśli w sosie są grudki, to przelej go przez sitko. (poradę, jak przygotować karmel, znajdziesz również tutaj).
Mus czekoladowo-śliwkowy
Składniki:
300 g śliwek węgierek
100 g gorzkiej czekolady
50 g cukru
Przygotowanie:
Śliwki przekrój, pozbądź się pestek, wymieszaj je z cukrem, a następnie smaż w rondlu o grubym dnie przez godzinę. Po tym czasie zmiksuj, podgrzej, dodaj czekoladę, a gdy się rozpuści, wymieszaj, przełóż do miseczek i schładzaj w lodówce.
Piszinger
Składniki:
300 g cukru
120 g gorzkiego kakao
50 g wiórków kokosowych
2 kostki masła
5 żółtek
10 andrutów
2 łyżki koniaku
Przygotowanie:
Cukier wsyp do rondelka i dodaj odrobinę wody (tak, aby jedynie przykryła cukier), zagotuj. Stopniowo dodawaj masło, czekaj aż się rozpuści, ściągnij garnek z ognia i lekko ostudź. Do rondelka z cukrem i z masłem dodawaj pojedynczo żółtka, cały czas mieszając.Do jednolitej masy dodaj kakao i odrobinę koniaku – masa gotowa! Andrut posmaruj masą, przełóż andrutem, posmaruj masą i tak do ostatniego wolnego andruta. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi!
Ciasto bananowo-karmelowe
Składniki:
300g ciastek zbożowych
150g masła
Składniki na krem:
1 puszka masy kajmakowej
6 bananów
Łyżeczka soku z cytryny
400ml śmietany kremówki 30-36%
200g mascarpone
Gorzka czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Ciastka pokrusz na piasek w robocie kuchennym. Wymieszaj je z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż dno i brzegi formy, włóż do lodówki na minimum 30 minut. Kajmak wymieszaj rózgą, jeśli będzie bardzo gęsty możesz go lekko podgrzać, wtedy będzie miał gładszą konsystencję. Kajmak wylej na ciasteczkowy spód. Banany pokrój i skrop sokiem, ułóż na karmelowej masie. Śmietankę ubij z mascarpone, wyłóż na wierzch ciasta (możesz użyć rękawa cukierniczego). Na koniec Możesz posypać masę śmietanową gorzkim kakao. Schładzaj minimum 4 godziny w lodówce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN