PLACKI DYNIOWE Z MUSEM JABŁKOWYM
Składniki:
500 g dyni bez skórki
2 jajka
50 g parmezanu
1 szklanka mąki pszennej
szczypta cynamonu
1 cm imbiru startego na tarce o małych oczkach
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Obraną dynię oczyść z nasion i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj ze śmietana i dynią. Dodaj sól, pieprz, imbir i cynamon. Dodaj mąkę i wymieszaj, następnie połącz z ubitą pianą z białek. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z musem jabłkowym.
MUS JABŁKOWY
1 kg jabłek
szczypta cynamonu
2 goździki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1-2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cynamon, cukier i goździki. Do garnka wlej odrobinę wody i dodaj jabłka wraz z przyprawami. Gotuj około 20 minut na średnim ogniu. Wyciągnij goździki i zmiksuj jabłka wraz z sokiem z cytryny. Podawaj z placuszkami z dyni.
ZUPA ZIEMNIACZANA Z PESTKAMI DYNI
Składniki:
50 g cebuli drobno posiekanej
20 g oliwy z oliwek
450 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
150 g pora (tylko biała część) pokrojonego w plastry
70 g selera obranego i pokrojonego w kostkę
1 litr bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
50 g śmietany 18%
garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
2 łyżeczki podprażonych pestek dyni
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Dodaj ziemniaki, por i seler i chwilę podsmażaj. Całość zalej wywarem i gotuj 20 minut. Dodaj śmietanę rozrobioną z 2 łyżkami zupy i doprowadź do wrzenia. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem i na koniec posyp zieloną pietruszką i pestkami dyni.
PAPRYKI FASZEROWANE KASZA JĘCZMIENNĄ, TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI
Składniki:
1 kubek ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
300 g świeżego tuńczyka
1 cebula drobno pokrojona
1 ząbek czosnku drobno posiekany
4 średnie czerwone papryki
1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
2 łyżki ziarenek kukurydzy
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka czerwonego pesto
2 łyżki oliwy z oliwek
garść drobno posiekanej bazylii
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj marchewkę i chwilę podsmażaj. Do miski wrzuć kaszę, warzywa z patelni, dodaj sól, pieprz, pesto czerwone, koperek i kukurydzę. Na grilla wrzuć tuńczyka – grilluj go z każdej ze strony krótką chwilę, tak, by go dopiec w piekarniku w paprykach. Pokrój go na kawałki i dodaj do farszu. Papryki dokładnie umyj, odetnij im górę (kapelusze) i oczyść z nasion wewnątrz. Napełnij je farszem i zapiekaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 15 – 20 minut bez przykrycia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN