Wiosenny ogródek
Składniki:
350 g czarnych oliwek
1 kromka pumpernikla
0,5 łyżeczki otrębów owsianych
3 łyżki majonezu
2 rzodkiewki
2 młode marchewki
koperek
Sposób przygotowania:
Oliwki wyłożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 65ºC na około 16 godzin. Następnie drobno pokroić. Pumpernikiel zmiksować w robocie kuchennym i wymieszać z oliwkami oraz otrębami owsianymi. Na spód umytych małych doniczek nałożyć majonez, na wierzch jadalną ziemie i wbić w nią warzywa i koperek.
Biszkopt na opak
Składniki:
150 g masła
¾ szklanki cukru
5 jajek
1 ¼ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka krojonych ananasów
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, na gładką białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki. Tortownicę o średnicy 22 cm. Nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Na spód wyłożyć ananasy, na nie wylać ciasto. Piec w 180ºC przez około 50 minut. Ciasto wyjąć z formy i odwrócić.
Otwarta lasagna
Składniki:
8 płatów makaronu lasagne
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
300 g pieczarek
2 plastry boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
listki świeżego tymianku
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
50 ml śmietany 30%
80 g startego sera dojrzewającego
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w dużym garnku, aby pozostał aldente. Odcedzić i osuszyć na papierowych ręcznikach. Grzyby pokroić w grube plastry. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle i oliwie. Dodać grzyby i smażyć razem aż grzyby nabiorą rumianego koloru. Dodać drobno pokrojony czosnek, tymianek, orzechy i śmietanę. Dusić kilka minut. Na dwa talerze nałożyć odrobinę sosu, na to płat makaronu. Kontynuować to do wykorzystania wszystkich składników. Wierzch posypać serem i zapiec w piekarniku z rozgrzaną górną grzałką do 200ºC. Wstawić talerze pod grzałkę. Piec aż ser się zezłoci.
Wytrawny sernik
Składniki:
200 g pumpernikla
500 g serka kremowego
200 g wędzonego łososia
100 g wędzonego łososia w plasterkach
pomidorki koktajlowe
200 ml białego wytrawnego wina
3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy około 23 cm lekko natłuścić oliwą i wyłożyć folią spożywczą. Pumpernikiel rozdrobnić w robocie kuchennym lub bardzo dokładnie pokruszyć. Wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać i dokładnie docisnąć do dna. Serek zmiksować z 200 g wędzonego łososia. Półtorej łyżeczki żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody. Ciągle miksując ser z łososiem dodać rozpuszczoną żelatynę. Przelać całość na spód z pumpernikla. Na wierzchu ułożyć różyczki z łososia i połówki z pomidorków. Wino podgrzać i rozpuścić w nim 1,5 łyżeczki żelatyny. Wino wylać na wierzch torcika. Całość wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Rogale maślane z makiem
Składniki:
250 ml letniego mleka
20 g drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mleka w proszku
400-450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
mleko do namoczenia
mak do posypania
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać mąkę, sól i olej. Całość wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobić rękami przez około 3-4 minuty. Ciasto zagnieść w kulę, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na okrąg. Następnie przekroić go na 4 części. Zaczynając od podstawy trójkąta zwinąć rogale, lekko zakrzywić, namoczyć w mleku a następnie w maku. Ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC. Piec około 30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN