Dworzyskowy półgęsek wędzony na dymie z wiśniowego drewna
Składniki:
75 g dworzyskowego półgęska
100 ml czerwonego wina
500 ml soku z porzeczek
100 g owoców rokitnika
50 ml octu winnego
100 g białej cebuli
sałaty ogrodowe
kwiaty jadalne
200 ml oliwy
100 g malin
1 łyżka cukru
100 g jabłek
1 garść jeżyn
16 g agaru
Przygotowanie:
Dresing Malinowy: zmiksujemy na gładką masę maliny i ocet. Następnie dodajemy cukier. Stale miksując, dolewamy bardzo powoli olej. Doprawiamy solą i pieprzem. Przecedzamy przez gęste sitko.
Chutney z białej cebuli i rokitnika: cebulę kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do rozgrzanego garnka. W oddzielnym garnku gotujemy rokitnik, aż puści sok. Po ok. 8 min. przecieramy przez sito. Dodajemy do cebuli. Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu, aż staną się miękkie. Na koniec dolewamy miód i ocet jabłkowy, redukujemy do momentu karmelizacji.
Grillowana polędwiczka z sarny
Składniki:
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
4 łyżeczki siemienia lnianego
200 g polędwiczki z sarny
młode warzywa
1 l śmietany 34%
100 g masła
10 g kozieradki
Przygotowanie:
Chips z siemienia lnianego: siemię lniane wraz ze skrobią, solą i wodą zagotowujemy do otrzymania gęstego żelu, który rozsmarowujemy na papierze pergaminowym. Wypiekamy w 170 st. C ok. 10 min. Polędwiczkę sarny grillujemy na patelni grillowej z obu stron – ok. 2 min. z każdej strony. Masło miksujemy wraz z kozieradką i solą.
Pieczony ser regionalny
Składniki:
150 g regionalnego sera pleśniowego kamyk
100 g konfitury różanej
oliwa truflowa
Przygotowanie:
Ser pleśniowy kamyk zapiekamy z oliwą truflową w 170 st. C przez ok. 2 min. Podajemy ułożony na konfiturze różanej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje