Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Pieczony boczek z sosem śliwkowym
Składniki:
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2,5 kg chudego boczku bez kości
1 łyżeczka nasion kolendry
1 mały kawałek cynamonu
1 łyżeczka nasion kopru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
2 gwiazdy anyżu
olej do smażenia
4 łyżeczki cukru
6 śliwek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 240ºC. Boczek ponacinać od strony skóry na krzyż. Natrzeć całość mięsa sosem sojowym. W moździerzu rozetrzeć nasiona kopru, kolendry i jedną gwiazdę anyżu. Odłożyć jedną łyżeczkę do sosu, a resztą natrzeć mięso od strony skóry. Na blaszce do pieczenia ułożyć kratkę z piekarnika, na niej ułożyć boczek i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Następnie na blaszkę wlać kubek wody i zmniejszyć temperaturę na 180ºC. Piec kolejne 2 godziny.
W tym czasie rozgrzać niewielką ilość oleju, podsmażyć starty imbir przez około 1 minutę dodać pokrojone w kostkę śliwki, odłożoną łyżeczkę przyprawy, gwiazdę anyżu, cynamon, ocet i cukier. Gotować aż śliwki się rozpadną, a całość nabierze konsystencji sosu. Boczek pokroić w plasterki i podawać z sosem.
Faszerowany schab z jabłkami
Składniki:
150 g mięsa mielonego z łopatki
10-12 cienkich plastrów boczku
3 kwaśne jabłka np. szara reneta
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki jasnego octu winnego
100 g orzechów włoskich
1 pęczek natki pietruszki
2 kg schabu bez kości
1 kawałek cynamonu
olej do smażenia
1 duża cebula
sól i pieprz
Przygotowanie:
Schab rozciąć wzdłuż do 3/4 grubości, następnie rozłożyć i przy pomocy noża podcinać tak, by
z niego uformować płat. Przyprawić od środka solą i pieprzem oraz posmarować musztardą francuską. Orzechy drobno pokroić, a następnie przyprażyć na suchej patelni. Wymieszać
z mielonym mięsem oraz posiekaną natką pietruszki. Farsz przyprawić solą i pieprzem. Mięso mielone wyłożyć na schab i zrolować. Roladę obłożyć plasterkami boczku aby się nie przesuszyła. Całość obwiązać sznurkiem wędliniarskim lub białą nitką. W dużym rondlu rozgrzać olej
i obsmażyć schab z każdej strony. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30-40 minut. Schab wyjąć z piekarnika, wyjąć z rondla i ostawić aby „odpoczął” w tym czasie
w rondlu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule. Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka i cynamon. Po chwili dodać ocet winny. Dusić całość przez 5-8 minut. Schab pokroić w plastry i podawać
z jabłkami.
Polędwica wołowa z szalotkami
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej ze środkowej części
2 łyżki musztardy francuskiej
100 ml czerwonego wina
3-4 gałązki tymianku
olej do smażenia
500 g szalotek
1 łyżka cukru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Szalotki ugotować we wrzącej wodzie przez kilka minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i obrać z łupin. Polędwicę przyprawić pieprzem, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Polędwicę obsmażyć przez chwilę z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni i natrzeć musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć szalotki i gałązki tymianku, posypać cukrem i polać odrobiną wina. Na szalotkach ułożyć mięso. Wstawić do piekarnika na około 15 minut, jeśli chcemy by było krwiste, na około 30 jeśli średnio wysmażone. Mięso wyjąć z piekarnika i odstawić, by odpoczęło. W tym czasie szalotki przełożyć na patelnię, na której smażyło się mięso. Dolać wina i gotować przez chwilę, aż wino się zredukuje. Mięso pokroić w plastry. Podawać z szalotkami.
Bułki na parze
Składniki:
2 łyżki mleka w proszku
15 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
150 ml wody
3 łyżki cukru
olej
Przygotowanie:
Wodę wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać mąkę, mleko w proszku i sól. Wymieszać,
a następnie dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Przełożyć je do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 20 równych części. Uformować z nich kulki, ułożyć na blasze, przykryć folią spożywczą i po raz kolejny odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie należy wyciąć 20 równych kawałków papieru do pieczenia. Bułeczki rozwałkować na okrągłe placki o grubości około 1 cm. Ułożyć na kawałkach papieru do pieczenia. W naczyniu do gotowania na parze zagotować wodę i gotować bułki razem z papierem do pieczenia partiami około 10-12 minut. Bułki idealnie nadają się jako dodatek do mięsa.
Ciasto bez pieczenia
Składniki:
Ciasto:
400 g ciastek
200 g masła
Nadzienie:
garść orzechów włoskich do dekoracji
200 ml śmietany 30%
300 ml śmietany 30%
3 kwaśne jabłka
sok z cytryny
125 g cukru
Przygotowanie:
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć spód tortownicy o wymiarach około Ø 22 i odstawić do lodówki, by masa stwardniała.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN