Materiał promocyjny

Kawał mięsa i ciasto bez pieczenia

Czy Twój mężczyzna robi zakupy i gotuje, tak jak kucharz Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski? Co można zrobić z dwóch kilogramów schabu? Piotr przygotował faszerowany schab z jabłkami. W naszej kuchni zaserwował także: pieczony boczek z sosem śliwkowym, polędwicę wołową z szalotkami, ciasto bez pieczenia i bułki na parze. Skorzystajcie z jego prostych przepisów!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Pieczony boczek z sosem śliwkowym

Składniki:

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

2,5 kg chudego boczku bez kości

1 łyżeczka nasion kolendry

1 mały kawałek cynamonu

1 łyżeczka nasion kopru

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu winnego

2 gwiazdy anyżu

olej do smażenia

4 łyżeczki cukru

6 śliwek

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 240ºC. Boczek ponacinać od strony skóry na krzyż. Natrzeć całość mięsa sosem sojowym. W moździerzu rozetrzeć nasiona kopru, kolendry i jedną gwiazdę anyżu. Odłożyć jedną łyżeczkę do sosu, a resztą natrzeć mięso od strony skóry. Na blaszce do pieczenia ułożyć kratkę z piekarnika, na niej ułożyć boczek i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Następnie na blaszkę wlać kubek wody i zmniejszyć temperaturę na 180ºC. Piec kolejne 2 godziny.

W tym czasie rozgrzać niewielką ilość oleju, podsmażyć starty imbir przez około 1 minutę dodać pokrojone w kostkę śliwki, odłożoną łyżeczkę przyprawy, gwiazdę anyżu, cynamon, ocet i cukier. Gotować aż śliwki się rozpadną, a całość nabierze konsystencji sosu. Boczek pokroić w plasterki i podawać z sosem.

Faszerowany schab z jabłkami

Składniki:

150 g mięsa mielonego z łopatki

10-12 cienkich plastrów boczku

3 kwaśne jabłka np. szara reneta

2 łyżki musztardy francuskiej

2 łyżki jasnego octu winnego

100 g orzechów włoskich

1 pęczek natki pietruszki

2 kg schabu bez kości

1 kawałek cynamonu

olej do smażenia

1 duża cebula

sól i pieprz

Przygotowanie:

Schab rozciąć wzdłuż do 3/4 grubości, następnie rozłożyć i przy pomocy noża podcinać tak, by

z niego uformować płat. Przyprawić od środka solą i pieprzem oraz posmarować musztardą francuską. Orzechy drobno pokroić, a następnie przyprażyć na suchej patelni. Wymieszać

z mielonym mięsem oraz posiekaną natką pietruszki. Farsz przyprawić solą i pieprzem. Mięso mielone wyłożyć na schab i zrolować. Roladę obłożyć plasterkami boczku aby się nie przesuszyła. Całość obwiązać sznurkiem wędliniarskim lub białą nitką. W dużym rondlu rozgrzać olej

i obsmażyć schab z każdej strony. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30-40 minut. Schab wyjąć z piekarnika, wyjąć z rondla i ostawić aby „odpoczął” w tym czasie

w rondlu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule. Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka i cynamon. Po chwili dodać ocet winny. Dusić całość przez 5-8 minut. Schab pokroić w plastry i podawać

z jabłkami.

Polędwica wołowa z szalotkami

Składniki:

1 kg polędwicy wołowej ze środkowej części

2 łyżki musztardy francuskiej

100 ml czerwonego wina

3-4 gałązki tymianku

olej do smażenia

500 g szalotek

1 łyżka cukru

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Szalotki ugotować we wrzącej wodzie przez kilka minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i obrać z łupin. Polędwicę przyprawić pieprzem, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Polędwicę obsmażyć przez chwilę z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni i natrzeć musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć szalotki i gałązki tymianku, posypać cukrem i polać odrobiną wina. Na szalotkach ułożyć mięso. Wstawić do piekarnika na około 15 minut, jeśli chcemy by było krwiste, na około 30 jeśli średnio wysmażone. Mięso wyjąć z piekarnika i odstawić, by odpoczęło. W tym czasie szalotki przełożyć na patelnię, na której smażyło się mięso. Dolać wina i gotować przez chwilę, aż wino się zredukuje. Mięso pokroić w plastry. Podawać z szalotkami.

Bułki na parze

Składniki:

2 łyżki mleka w proszku

15 g świeżych drożdży

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

150 ml wody

3 łyżki cukru

olej

Przygotowanie:

Wodę wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać mąkę, mleko w proszku i sól. Wymieszać,

a następnie dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Przełożyć je do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 20 równych części. Uformować z nich kulki, ułożyć na blasze, przykryć folią spożywczą i po raz kolejny odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie należy wyciąć 20 równych kawałków papieru do pieczenia. Bułeczki rozwałkować na okrągłe placki o grubości około 1 cm. Ułożyć na kawałkach papieru do pieczenia. W naczyniu do gotowania na parze zagotować wodę i gotować bułki razem z papierem do pieczenia partiami około 10-12 minut. Bułki idealnie nadają się jako dodatek do mięsa.

Ciasto bez pieczenia

Składniki:

Ciasto:

400 g ciastek

200 g masła

Nadzienie:

garść orzechów włoskich do dekoracji

200 ml śmietany 30%

300 ml śmietany 30%

3 kwaśne jabłka

sok z cytryny

125 g cukru

Przygotowanie:

Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć spód tortownicy o wymiarach około Ø 22 i odstawić do lodówki, by masa stwardniała.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości