Penne z włoskimi orzechami, suszonymi pomidorami i kurczakiem
Składniki (2-3 osoby):
makaron Lubella Pełne Ziarno pióra 400g
1 podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 słoik pomidorów suszonych w oleju (ok. 400ml)
100g orzechów włoskich
1 pęczek bazylii
szczypta soli
szczypta pieprzu
tarty parmezan do posypania
Przygotowanie:
Makaron Lubella gotujemy według instrukcji na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody, a następnie odsączamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, lub drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy w paski 5mm. Listki bazylii obrywamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Orzechy prażymy na suchej patelni przez 3 minuty i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z pomidorów. Smażymy piersi z kurczaka, następnie zdejmujemy je z patelni i kroimy wzdłuż na pół a następnie w plastry 5mm. Na patelni rozgrzewamy ponownie 2 łyżki oliwy z pomidorów. Dodajemy czosnek, i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy suszone pomidory i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron, pieprz i sól i porwaną bazylię następnie podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty. Przekładamy do głębokich talerzy, posypujemy odrobiną parmezanu i od razu serwujemy
Spaghetti alla norma
Składniki (2-3 osoby):
makaron Lubella Pełne Ziarno spaghetti 400g
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
1 bakłażan
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
1 pęczek świeżej bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
50ml wody z gotowania makaronu
ser ricotta salana lub parmezan do posypania
Przygotowanie:
Makaron Lubella gotujemy według instrukcji na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody, a następnie odsączamy. Bakłażana kroimy w plastry 5mm, a następnie w słupki wielkości kciuka i mieszamy z 1 łyżką oliwy z oliwek i rozmarynem. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Liście bazylii obrywamy i drobno siekamy. Na patelni mocno rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy kilka minut aż zacznie mięknąć, a następnie odkładamy go na bok. Na tej samej patelni dodajemy pozostałą oliwę, mocno rozgrzewamy i podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy pomidory, sól i pieprz i bakłażana i dusimy kilka minut (ok. 8min) aż sos się podgrzeje, a pod koniec dodajemy bazylię i wodę z makaronu. Dodajemy makaron, mieszamy chwilę wszystko razem i podgrzewamy. Serwujemy posypane otartym serem i udekorowane listkami bazylii
Sałatka z krewetkami i lekkimi warzywami
Składniki (2-3) osoby:
makaron Lubella Pełne Ziarno kokardki 400g
250g pomidorków koktajlowych
200g krewetek black tiger lub inne wg dostępności
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
50g szpinaku baby1
1 dojrzałe avocado
1 cytryna
1 łyżeczka cukru
25ml wody z gotowania makaronu
50g orzeszków pinii
płatki parmezanu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron Lubella gotujemy według instrukcji na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody, a następnie odsączamy i przelewamy zimną wodą aby ostudzić. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Czosnek wyciskamy przez praskę. Avocado obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kostkę 1cm. Szpinak myjemy i suszymy. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni prażymy orzeszki pinii. Na patelni rozgrzewamy oliwkę i podsmażamy czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy 2 minuty, aż krewetki będą miały apetyczny różowy kolor. Skrapiamy krewetki cytryną, dodajemy wodę z gotowania makaronu i cukier. Całość chwilę mieszamy. W dużej misce mieszamy ugotowany makaron, krewetki, avocado, pomidorki i szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w miseczkach udekorowane płatkami parmezanu i listkami bazylii
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN