Pyszny omlet z pomidorami to jedno z tych dań, które możemy jeść nieustannie. Nic dziwnego – jajka zapewniają długotrwałe uczucie sytości, a pomidory są wyjątkowo smaczne. Co dodać do omletu z pomidorami, aby danie to było jeszcze ciekawsze?
Omlet z pomidorami – dlaczego warto go zrobić?
Jajka są prawdziwą skarbnicą cennych wartości odżywczych. Są bardzo szybkie w przygotowaniu – możemy zrobić jajka gotowane, sadzone, omlet i wiele innych pysznych i szybkich potraw. Dlaczego jajka są takie zdrowe? Przede wszystkim są one doskonałym źródłem witamin A, D, B6 i B12, a także wapnia, żelaza, magnezu czy leucyny. Są też cennym źródłem białka – mają bogaty aminogram, dlatego dobrze sprawdzają się w diecie sportowców.
Pomidory to kolejny bardzo zdrowy produkt. Przede wszystkim są one źródłem likopenu, który ma cudowną moc odmładzania naszej skóry. Przetwory z pomidorów sprawiają, że zmarszczki się wygładzają, a skóra staje się promienna i elastyczna. Oprócz tego likopen jest bardzo silnym antyoksydantem – skutecznie zapobiega nadmiernej aktywności wolnych rodników, które mogą przyspieszać starzenie się organizmu lub wywoływać poważne choroby, na przykład nowotwory czy schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo pomidory są świetnym źródłem witaminy C i potasu.
Połączenie jajek z pomidorami to nie tylko pomysł na smaczny posiłek, ale też doskonałe wsparcie dla naszego organizmu. Warto więc używać tych produktów jak najczęściej. Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie jest omlet z pomidorami !
Jak zrobić omlet z pomidorami?
Aby przygotować omlet z pomidorami dla jednej osoby potrzebujemy:
· dwa duże jajka, najlepiej „zerówki”,
· trzy łyżki mleka,
· odrobina soli i pieprzu,
· jeden mały pomidor,
· masło.
Jajka dokładnie myjemy. Wbijamy je do miski, dodajemy sól, pieprz i inne przyprawy, które lubimy, a także mleko. Następnie myjemy pomidor i obieramy go ze skórki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy na nią pokrojony pomidor. Smażymy go około 5 minut, a następnie wlewamy na patelnię masę jajeczną. Smażymy przez chwilę, aż boki delikatnie się zarumienią. Następnie odwracamy omlet na drugą stronę i znowu smażymy. W zależności od tego, czy wolimy mocniej czy mniej przysmażony omlet z pomidorami , możemy zdjąć go z patelni lub smażyć jeszcze przez chwilę pod przykryciem.
Chociaż omlet z pomidorami sam w sobie jest wyjątkowo smacznym daniem, warto od czasu do czasu nieco go urozmaicić. Możemy przygotować na przykład omlet z pomidorami i serem , omlet z pomidorami i szynką , omlet z pomidorami i szczypiorkiem lub omlet z pomidorami i mozzarellą . Jeśli wybierzemy omlet z pomidorami i serem , ser dodajmy na samym końcu i zaczekajmy, aż delikatnie się rozpuści. Należy pamiętać, że żółty ser potrzebuje tylko chwili, natomiast mozzarella nieco więcej czasu.
Inne ciekawe pomysły na omlet z pomidorami to między innymi omlet z pomidorami i cebulą – zacznijmy od podsmażenia cebuli, a następnie dodajmy pomidory i masę jajeczną. Dobrze sprawdzi się tutaj cebula czerwona, która jest nieco słodsza i mniej ostra niż cebula biała.
Bardzo dobrym pomysłem może być również omlet z pomidorami i fetą lub omlet z pomidorami i szpinakiem . W przypadku omletu z pomidorami i szpinakiem wystarczy kilka liści świeżego szpinaku dodanych do pomidorów przed wlaniem na patelnię masy jajecznej – omlet z pomidorami i szpinakiem będzie miał przyjemny, zielony kolor.
Co ważne, omlet z pomidorami doskonale sprawdzi się nie tylko na szybkie śniadanie, ale też na obiad, kolację lub na lunch do pracy – wystarczy podgrzać go w mikrofalówce, aby cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem poza domem.
Omlet z pomidorami – podsumowanie
Jak widzimy, omlet z pomidorami można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Wystarczą jajka, kilka świeżych, sezonowych lub mrożonych warzyw i możemy cieszyć się pysznym i zdrowym daniem, jakim jest omlet z pomidorami ! W końcu nie bez powodu jajka należą do naszych ulubionych produktów, po które sięgamy podczas przygotowywania śniadań – zaraz obok owsianki czy kanapek!
Zobacz film: Cesarski omlet
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF