Bardzo ważny dla jakości naparu jest rodzaj french press, a szczególnie materiał jego wykonania. Te słabej jakości mogą nie odcisnąć wszystkich kawowych fusów oraz być trudne w czyszczeniu, a nawet powodować, że kawa zmieni zapach lub smak.
Jak działa french press? Jak go używać?
French press swoją popularność zawdzięcza niezwykłej prostocie wykonania. W jego skład wchodzą bowiem wyłącznie dzbanuszek, pokrywka oraz zamocowany na niej tłok z okrągłym sitkiem na końcu. Urządzenie to można wykorzystać zarówno do zaparzenia wyłącznie jednej filiżanki, jak i kawy dla ok. 6 osób.
Jak zaparzyć kawę we french press? Wystarczy jedynie czajnik do zagotowania wody, dość grubo zmielone ziarna kawy, ewentualnie całe ziarno i dobry młynek z możliwością regulacji oraz, oczywiście, sama praska.
Jak zaparzyć kawę we french pres krok po kroku:
- najpierw należy zagotować w czajniku przefiltrowaną wodę;
- grubo zmielić ziarna w młynku (jeżeli zdecydowaliśmy się na całe ziarna);
- przepłukać french press gorącą wodą - nie tylko zapewni to higienę, lecz także pozwoli kawie na dłużej zachować odpowiednią temperaturę. Ten trick działa również na kubki czy szklanki;
- po zagotowaniu wody, powinno się odczekać kilka minut, do osiągnięcia temperaturę ok. 90℃. W tym czasie trzeba wsypać odpowiednią ilość kawy (ok. 6 gramów na 100 ml wody) na dno french press i równomiernie ją rozprowadzić;
- potem należy ostrożnie zalać zmielone ziarna, jednak tak, aby woda zaledwie je przykryła. Po 10 sekundach, które są niezbędne, aby kawa osiągnęła pełnię smaku, można zalać ją taką ilością wody, jaka jest niezbędna do uzyskania pożądanej ilości naparu.
- przykryć praskę pokrywką i poczekać ok. 3 minut. Następnie wystarczy już tylko opuścić filtr, aby odcisnąć fusy.
Kawa z french press gotowa!
Wiele osób zastanawia się również, ile kawy wsypać do zaparzacza. Standardowa ilość to ok. 60 gramów ziaren na litr wody. Choć nie każdemu będą w pełni pasować takie proporcje, jest to dobry punkt wyjścia do dalszych eksperymentów. Warto pamiętać, że we french press można parzyć również herbatę.
Jak wybrać zaparzacz do kawy french press?
Aby parzenie kawy we french press przyniosło odpowiednie rezultaty, należy również wybrać właściwe urządzenie. Przede wszystkim liczy się materiał jego wykonania. Warto postawić na french press z wyższej półki - sposób ich wykonania, w tym materiał, z którego zostały zrobione, będą miały znaczący wpływ na smak parzonej w nim kawy lub herbaty. Dlatego wybierając urządzenie lepiej zainwestować na przykład w model szklany. Znaczenie ma także materiał, z jakiego wykonana została praska. Zazwyczaj jest to metal, który także może znacząco różnić się pod względem jakości. Ten, w który wyposażone zostały tańsze french press, może mieć większą skłonność do pokrywania się nieestetycznym osadem, co dodatkowo pogarsza smak i zapach kawy. Należy też pamiętać, że modele budżetowe nie przetrwają tak długo, jak praska francuska wysokiej jakości.
Warto również zwrócić uwagę na otwory w sitku. Nie może mieć zbyt dużych otworów, ponieważ nie będą one spełniać swojej funkcji oddzielania kawowych fusów od naparu. Podobne problemy mogą pojawić się w przypadku sitka, które gdy nie przylega dobrze do ścianek praski francuskiej, może spowodować przedostanie się zmienionych ziaren kawy, przez co napój nie będzie tak klarowny, jak powinien.
Bardzo często pojawia się również pytanie, czy lepszym wyborem będzie french press, czy kawiarka. Nie ma na nie odpowiedzi. Wszystko zależy od naszych preferencji. Z kawiarki uzyskamy bardziej gęsty, esencjonalny napar, przypominający nieco swoim profilem smakowym espresso. Kawa z french press będzie mieć lżejszą, bardziej herbacianą konsystencję i co ciekawe, więcej pobudzającej mocy.
Jaką kawę wybrać do french press? Porady ekspertki
Do french press najlepiej wybrać kawę z mniej intensywną goryczką, a także z lekko owocową nutą i tutaj najlepiej sprawdzi się COSTA COFEE The Bright Blend. Jeśli zaś lubimy trochę gęstszy napar, wówczas COSTA COFFEE Colombian Roast. Ta metoda parzenia podkreśla naturalną goryczkę kawy, dlatego wybierając słodszą mieszankę, z delikatną kwaskowością uzyskamy bardziej zbalansowany smak
- wyjaśnia ekspertka COSTA COFFEE, Anna Oleksak.
mat. prasowe
Przepis na french coffee – jak ją zaparzyć dzięki french press?
We french coffee zaparzyć można właściwie każdy rodzaj kawy. Ciekawym wyborem będzie między innymi jej deserowy typ, nazywany french coffee.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 ½ szklanki kawy,
- pół szklanki śmietany 30 lub 36%,
- ⅛ szklanki cukru pudru,
- pół łyżeczki ziarenek wanilii.
Przygotowanie:
- Zaparz kawę we french press.
- W tym czasie starannie ubij śmietanę na sztywno.
- Do śmietany dodaj cukier puder i ponownie ubij.
- Rozlej kawę na dwa kubki i rozpuść w nich po połowie porcji wanilii.
- Udekoruj napar bitą śmietaną. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
- Tak przygotowaną kawę można również udekorować np. tartą czekoladą czy ulubioną posypką.
French press to proste urządzenie, które nie zajmuje wiele miejsca i nie wymaga podłączenia do prądu, a przy tym pozwala na osiągniecie doskonałych rezultatów. To właśnie dlatego french press cieszy się coraz większą popularnością.
Więcej o produktach COSTA COFFEE znajdziesz pod tym adresem. Zostań baristą we własnym domu z COSTA COFFEE HOME EDITION!
mat. prasowe
Zobacz także:
- Kawa z cynamonem – przepis i właściwości. Dlaczego warto ją pić?
- Kawa na ławę! Przygotuj najmodniejszą kawę sezonu, ciasto i mus kawowy z Grzegorzem Zawieruchą
- Wzorki na kawie - jak z mlecznej piany zrobić dzieło sztuki? To nie takie trudne
Autor: Adrianna Kowalczyk