Dzięki tym daniom będziesz zdrowszy

Bożena Kropka jest dyplomowanym dietetykiem i promotorem zdrowia. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła zalecenia diety rotacyjnej 3B: bez glutenu, bez cukru i bez mleka. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby przygotowała dla nas dania oparte o tę właśnie dietę.

Placek gryczany

Składniki:

300 g mąki gryczanej

500 ml wody mineralnej mocno gazowanej

garść nasion słonecznika do posypania

sól

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z wodą i solą. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto powinno mieć grubość ok. 1 cm). Posypać nasionami słonecznika. Piec przez ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Pasta z zielonego groszku

Składniki:

100 g zielonego groszku

1 łyżka oliwy z oliwek

garść świeżej bazylia

sól

cukier

Przygotowanie:

Zagotować 1 l wody z niewielką ilością soli i cukru. Wrzucić groszek, gotować chwilę, do miękkości. Groszek przecedzić. Zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem na pastę. Dodać oliwę z oliwek, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku bazylią.

Placuszki dyniowe

Składniki:

200 g miąższu z dyni

1 jajko

1/3 szkl. mąki ryżowej pełnoziarnistej lub kukurydzianej

1/2 łyżeczki imbiru świeżego lub szczypta suszonego

pęczek zielonej cebulki

3 łyżki oleju ryżowego

sól

pieprz

Przygotowanie:

Miąższ dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jak do placków ziemniaczanych). Jajko wymieszać z łyżką oleju ryżowego, imbirem, solą, szczyptą pieprzu oraz drobno posiekaną zieloną cebulką. Całość wlać do startej dyni i dobrze wymieszać. Dodać mąkę i ponownie dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju ryżowego i nakładać niewielkie placki. Smażyć po ok. 2 min. z obu stron.

Krem z pieczonych buraków

Składniki:

200 g buraczków

2 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

płatki migdałowe

kiełki botwinki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Buraczki umyć i obrać. Pokroić na ćwiartki, by się szybciej upiekły. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez ok. 20–30 min. Opcjonalnie buraczki można pokroić w plastry i ugotować na parze. Następnie przełożyć całość do garnka, dolać szklankę wrzątku, zmiksować na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawać z prażonymi płatkami migdałowymi oraz kiełkami botwinki.

„Ciasteczka” daktylowe

Składniki:

10 dużych daktyli

10 migdałów

Przygotowanie:

Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, odcedzić. Obrać ze skórki. Daktyle lekko ponacinać z jednej strony, do każdego z nich włożyć po migdale.

Pieczona ryba

Składniki:

200 g ryby o białym mięsie (dorsz, sola itp.)

sól

plasterki cytryny

Przygotowanie:

Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Rybę wyłożyć na blachę, zapiekać w piekarniku do miękkości i uzyskania złotawego koloru. Doprawić solą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości