Placek gryczany
Składniki:
300 g mąki gryczanej
500 ml wody mineralnej mocno gazowanej
garść nasion słonecznika do posypania
sól
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z wodą i solą. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto powinno mieć grubość ok. 1 cm). Posypać nasionami słonecznika. Piec przez ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Pasta z zielonego groszku
Składniki:
100 g zielonego groszku
1 łyżka oliwy z oliwek
garść świeżej bazylia
sól
cukier
Przygotowanie:
Zagotować 1 l wody z niewielką ilością soli i cukru. Wrzucić groszek, gotować chwilę, do miękkości. Groszek przecedzić. Zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem na pastę. Dodać oliwę z oliwek, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku bazylią.
Placuszki dyniowe
Składniki:
200 g miąższu z dyni
1 jajko
1/3 szkl. mąki ryżowej pełnoziarnistej lub kukurydzianej
1/2 łyżeczki imbiru świeżego lub szczypta suszonego
pęczek zielonej cebulki
3 łyżki oleju ryżowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Miąższ dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jak do placków ziemniaczanych). Jajko wymieszać z łyżką oleju ryżowego, imbirem, solą, szczyptą pieprzu oraz drobno posiekaną zieloną cebulką. Całość wlać do startej dyni i dobrze wymieszać. Dodać mąkę i ponownie dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju ryżowego i nakładać niewielkie placki. Smażyć po ok. 2 min. z obu stron.
Krem z pieczonych buraków
Składniki:
200 g buraczków
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
płatki migdałowe
kiełki botwinki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Buraczki umyć i obrać. Pokroić na ćwiartki, by się szybciej upiekły. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez ok. 20–30 min. Opcjonalnie buraczki można pokroić w plastry i ugotować na parze. Następnie przełożyć całość do garnka, dolać szklankę wrzątku, zmiksować na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawać z prażonymi płatkami migdałowymi oraz kiełkami botwinki.
„Ciasteczka” daktylowe
Składniki:
10 dużych daktyli
10 migdałów
Przygotowanie:
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, odcedzić. Obrać ze skórki. Daktyle lekko ponacinać z jednej strony, do każdego z nich włożyć po migdale.
Pieczona ryba
Składniki:
200 g ryby o białym mięsie (dorsz, sola itp.)
sól
plasterki cytryny
Przygotowanie:
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Rybę wyłożyć na blachę, zapiekać w piekarniku do miękkości i uzyskania złotawego koloru. Doprawić solą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN