Blok czekoladowy
Składniki:
250 g masła
120 ml wody
500 g mleka w proszku
80 g gorzkiego kakao
250 g cukru
400 g herbatników
garść rodzynek
garść orzechów
garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
W garnku podgrzej masło, wodę, cukier, dodaj kakao, masę lekko ostudź. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z masą kakaową, dodaj też mleko w proszku i bakalie. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównaj. Całość schładzaj przez min 3 godziny w lodówce.
Lekka pianka z truskawkami
Składniki:
0,5 l śmietanki 36%
2 galaretki truskawkowe
400 ml wody
500 g truskawek
świeża mięta
100 g cukru pudru
wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Galaretki rozpuść w wodzie, ostudź. Śmietanę ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj galaretki i cukier, przelej do szklanek/pucharków. Schładzaj w lodówce, podawaj ze świeżymi truskawkami, czekoladą i miętą.
Rolada waflowa
Składniki:
opakowanie kwadratowych wafli
3 banany
galaretka wiśniowa
100 g herbatników
120 g cukru
1 kostka masła
2 łyżki kakao
100 ml wody
Przygotowanie:
Odłóż dwa wafle. Galaretkę rozpuść w wodzie. Masło rozpuść, dodaj kakao, pokuszone herbatniki i wafle, oraz galaretkę, masę wylej na wafle, dodaj banany, zwijaj całość w roladę. Schładzaj w lodówce. Po schłodzeniu krój na plastry.
Kulki ryżowe
Składniki:
200 g krówek
200 g masy toffi
120 g masła
2 łyżki kakao
100 g ryżu preparowanego
Przygotowanie:
Masło podgrzewaj na małym ogniu, dodaj krówki i masę tofii, poczekaj aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Wtedy dodaj ryż, wymieszaj. (uważaj żeby się nie oparzyć, możesz użyć rękawiczek). Z masy formuj kulki, odkładaj je na posmarowany masłem papier do pieczenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN