Koktajl śniadaniowy imbirowo-morelowy
Składniki:
kawałek świeżego imbiru
1/4 szklanki suszonych moreli
1/2 płatków żytnich
szklanka mleka owsianego(w sklepach ze zdrową żywnością)
1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie:
Pokrój imbir na drobne kawałki i wrzuć do miksera. Dodaj pokrojone na połówki lub ćwiartki morele, rodzynki i płatki. Zalej mlekiem owsianym i zmiksuj
woila:)
Koktajl śniadaniowy z
tofu i truskawek
Składniki:
250g jedwabistego miękkiego tofu
1 1/3 szklanki truskawek (mrożonych lub świeżych)
3 stołowe lyżki pestek dyni i słonecznika
sok z jednej cytryny
sok z 2 pomarańczy
1-2 łyżeczki słodu z ryżu lu z buraków(sklepy ze zdrową)
Przygotowanie:
Do miksera wkładamy wszystkie składniki miksujemy do momentu otrzymania kremowego płynu.
Guacamole z grochu
Składniki:
3 szklanki rozmrożonego zielonego groszku
1 ząbek wyciśnięty czosnku
2 cebule dymki
1 limonka i skórka z limonki
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
łyżka oliwy z oliwek
odrobina sosu tobasco
2 łyżki grubo posiekanej świeżej kolendry
sól morska,pieprz
szczypta pieprzu kajeńskiego i pokrojone na ćwiartki limonki do przybrania
Przygotowanie:
Groch wyciśnięty, czosnek, pociętą dymkę, skórkę z limonki, kminek i zmielony czarny pieprz wkładamy do robota kuchennego. Dolewamy soku z limonki, oliwę z oliwek i tobasco. Mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy posiekaną kolendrę. Przekładamy na półmisek i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Przed podaniem posypujemy z wierzchu odrobiną pieprzu kajeńskiego. Podajemy z chlebem, krakersami...:)
Zupa krem marchewkowo-orzechowo
Składniki:
1kg marchewki umytej i pokrojonej na plastry
2 duże pory
1duża łyżka masła ghi
2 duże łyżki pasty orzechowej(najlepiej firmy sante a jak nie to jaką bądź byle bez cukru i soli)
1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
1 litr bulionu warzywnego(przywiozę :))
1 łyżka curry w proszku lub sabji masali(kuchnie świata)
płatki migdałów
1 łyżka jasnego miso(kuchnia świata)
Przygotowanie:
Masło ghi rozpuszczamy w garnku dodajemy czosnek i por następnie dodajemy małą łyżeczkę sosu sojowego i łyżeczkę soku z cytryny.
Wrzucamy i zalewamy wrzątkiem. Do wrzątku dodajemy pokrojoną na plastry marchew, łyżkę cukru trzcinowego, łyżkę curry gotujemy to aż marchew będzie miękka. Następnie dodajemy 2 łyżki kremu orzechowego i gotujemy jeszcze 5
łość miksujemy przed podaniem. Dekorujemy płatkami migdałów.
Nasu nasoba
Składniki:
twarde tofu
opakowanie makaronu razowego soba(kuchnie Swiata)
1 bakłażan
3 suszone grzyby mun
1 łodyga trawy cytrynowej
sos chili(też przywiozę bo to domowej roboty bez żelatyny tylko zagęszczony tapioką)
sos sojowy ciemny
1 limonka
1łyżeczka cukru trzcinowego
ziarna sezamu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej z oliwy. Bakłażany i tofu kroimy w kostkę i opiekamy na patelni. Grzyby moczymy w gorącej wodzie, a kiedy zmiękną kroimy w paseczki. Łączymy z warzywami i makaronem. Przyprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN