Mus czekoladowy
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
60 g masła
60 g cukru pudru
6 jajek
Przygotowanie:
W garnku zagotuj szklankę wody, nad garnkiem ustaw miskę, a do niej włóż kawałki czekolady. Para wodna unosząca się pod miską roztopi to, co jest w środku. Ta metoda roztapiania czekolady to „bain marie”. Gdy czekolada zacznie się topić, dodaj do niej masło, ściągnij miskę znad garnka, wymieszaj i ostudź. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do czekolady, wymieszaj. Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, 1/3 piany wymieszaj dokładnie z czekoladą, aby ta stała się lżejsza. Kolejną porcję piany dodawaj i mieszaj już bardzo delikatnie. Zależy nam, aby mus był jak najbardziej puszysty. Gotowy mus przełóż do miski/miseczek i schładzaj w lodówce (najlepszy jest po około godzinie).
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki:
250g roztopionego masła
300g kruchych ciasteczek
200g cukru pudru
250g masła orzechowego
duża szczypta soli
300g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka)
Przygotowanie:
Ciasteczka zmiel w robocie kuchennym na piasek, wymieszaj je z roztopionym masłem. Dodaj masło orzechowe i cukier, wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Masę ciasteczkową przełóż do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj, schładzaj w lodówce. Czekoladę pokrój i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy lekko wystygnie wylej na masę ciasteczkową, schładzaj przez noc w lodówce. Przed podaniem pokrój w kwadraty.
Kruche ciasteczka pełne czekolady
Składniki:
170g mąki
150g brązowego cukru
100g masła
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
50g białej czekolady
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj mikserem. Do masła dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, wymieszaj aż uzyskasz gładką masę. Czekolady drobno posiekaj. Kawałki czekolady dodaj do masy, wymieszaj ręką. Z masy lep kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układaj na blasze z papierem do pieczenia pozostawiając między ciastkami bardzo duże odstępy. Ciastka piecz 15 minut w 160 stopniach, po upieczeniu daj mi odpocząć aby wystygły i stały się mniej delikatne
Brownie
Składniki:
280 g masła
250 g gorzkiej czekolady
240 g drobnego cukru
80 g mąki
100 ml wody
100 białej czekolady
1garść migdałów
1łyżka cukru waniliowego
3jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
Gorzką czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj roztopioną czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj. Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę. Dodaj posiekaną białą czekoladę i posiekane migdały, wymieszaj – tym razem łyżką. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.
Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN