Miętowa stracciatella
czyli czekoladowe ciacho z kawałkami czekolady i aromatem mocnej mięty
Składniki:
15 jajek
75 g mąki
75 g kakao
125 g masła
250 g cukru
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli obowiązkowo oraz z cukrem, dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Masło rozpuszczamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao. Pieczemy w tortownicy w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany 36%
150 g cukru
100 g ciemnej czekolady
100 ml likieru miętowego
Mascarpone ubijamy razem ze śmietaną i cukrem na puch. Puszysty krem łączymy delikatnie z likierem miętowym i startą czekoladą. Ciemny biszkopt nasączamy przegotowaną wodą z likierem miętowym
Śliwki w rumowej czekoladzie
Składniki:
200 g suszonych śliwek
3 czekolady
150 g masła
50 ml rumu
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z 2 tabliczkami czekolady, dodajemy rum i powstaje nam ganasz, który odstawiamy do stężenia. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy. Śliwki łączymy po dwie, obtaczamy w stęzonym ganaszu, turlamy w dłoniach nadając im owalny kształt i jeszcze raz wstawiamy do lodówki. Mocno schłodzone oblewamy czekoladą i jeszcze raz odstawiamy do lodówki.
Babeczki z czekoladką w środku
Składniki:
300 g czekolady
200 g masła
6 jaj
150 g cukru pudru
90 g mąki
15 czekoladek kokosowych
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , mieszamy z masłem. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, w trakcie dodajemy żółtka i ubijamy nadal. Do puszystej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i na koniec mąkę. Foremki do babeczek smarujemy masłem obsypujemy mąką i wylewamy ciasto. Do każdej foremki z ciastem wkładamy jedną okrągłą pralinę. Wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni na około 8 minut.
fot. Janek Kucharzyk/East News
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN