Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek / East News
CHOW MEIN Z KREWETKAMI
Skladniki:
300g chińskiego makaronu
300g świeżych krewetek bez pancerzyków
20g suszonych grzybów shitake
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 papryczka chili
2 czerwone papryki
małe różyczki z jednego brokułu
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
3 cm imbiru
1 łyżka „pięciu smaków”
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Grzyby zalej gorąca wodą, odstaw na kilkanaście minut, następnie odsącz i drobno pokrój. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Czosnek chili i imbir drobno pokrój. Różyczki brokułu wrzuć na wrzątek, a po 2 minutach wyciągnij. Paprykę i marchewkę pokrój w kostkę. W woku rozgrzej olej dodaj czosnek, chili imbir i smaż około 1 minuty. Po tym czasie dodaj przyprawę „pięć smaków” , krewetki i grzyby smaż 1 minutę, dodaj sos sojowy, sos ostrygowy brokuły, marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż wszystko na dużym ogniu cały czas mieszając, pod sam koniec dodaj do woka makaron, wymieszaj i podawaj natychmiast.
SYCZUAŃSKIE KLOPSIKI
Składniki:
80g migdałów
500g mielonej wołowiny
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
2 łyżki jasnego sosu sojowego
pół łyżeczki sosu syczuańskiego
Sos:
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
100ml bulionu warzywnego
2 łyżki miodu
łyżka mąki kukurydzianej
cebulka dymka
Przygotowanie:
Na suchej patelni zgrilluj orzechy, następnie grubo je pokrój. W dużej misce wymieszaj wołowinę, pokrojony czosnek, imbir, pokrojona w kostkę paprykę, jasny sos sojowy oraz odrobinę sosu syczuańskiego. Z mięsnej masy lep małe klopsiki. Smaż je na rozgrzanym oleju około 10-15 minut. Aby przygotować sos w woku zagrzej ciemny sos sojowy dodaj bulion i miód, zagotuj. Po chwili dodaj mąkę, aby zagęścić płyn. Klopsiki podawaj z sosem i drobno pokrojoną cebulką dymką.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CHIŃSKIM STYLU
Składniki:
Marynata:
1 szalotka
5 ząbków czosnku
6 cm świeżego imbiru
100ml sosu ostrygowego
100ml sosu hoi sin
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 polędwiczki wieprzowe
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Czosnek, imbir, szalotkę obierz i drobno pokrój. Następnie użyj blendera, aby otrzymać gładka masę. Wymieszaj ją z sosem ostrygowym, hoi sin i koncentratem. Polędwiczki oczyść z błon zalej połową marynaty i odstaw na minimum 30 minut. Na dużej patelni rozgrzej ojej, przysmaż mięso z każdej strony, przełóż je do naczynia żaroodpornego i zalej pozostałą marynatą. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 20 minut.
PIEROŻKI DIM SUM Z KREWETKAMI
Skłaniki:
Farsz:
150g obranych krewetek
350g mielonej wieprzowiny
50g drobno pokrojonej szynki parmeńskiej
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1cebulka dymka
2 cm świeżego imbiru
1 białko
1 ząbek czosnku
pół łyżki cukru
2 opakowania gotowego ciasta na pierożki WONTON
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mięso, pokrojone krewetki, drobno posiekany czosnek, imbir, cebulkę, sosy sojowe, szynkę białko oraz cukier. Na kawałku ciasta kładź łyżkę farszu, jego brzegi zwilż wodą i zlepiaj, ale nie do końca - pierożki powinny być na wpół otwarte. Gotuj je na parze około 20 minut.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN