Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
Grójecka zupa jabłkowa
Składniki:
Kilogram jabłek
Śmietana do zupy
Cukier
Mąka
Makaron łazanki lub tagiatelle
Cynamon
Sposób przygotowania:
W dużym garnku gotujemy wodę, do której wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę jabłka. Gotujemy do miękkości a następnie przecieramy przez sito. Ponownie gotujemy. Na koniec zagęszczamy mąko, dodajemy śmietanę i cukier do smaku. Całość podajemy z makaronem. Można posypać cynamonem.
Uwaga- zupa smakuje świetnie także z młodymi ziemniaczkami. Muszą być ugotowane oddzielnie.
Racuchy Babci Halinki
Składniki:
Jabłka
Jajka
Mąka
Sól
Cukier
Mleko
Cukier puder
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce. W misce mieszamy mąkę z wodą i mlekiem oraz jajkiem. Dodajemy jabłka. Całość wyrabiamy łyżką aż do uzyskania dość płynnego, lekkiego ciasta. N patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy racuchy na rumiano. Podajemy posypane cukrem pudrem. Pycha!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN