Pielęgnacja to podstawa
Serum do twarzy ma wzmacniać i uzupełniać pielęgnację cery. Odpowiednio dobrany produkt nawodni, ujędrni, odżywi i ochroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
Zdaniem blogerki pielęgnacyjnej Martyny Grzenkowicz, serum stanowi kosmetyk „do zadań specjalnych”.
Konkretne kosmetyki, konkretne sera mają działać kierunkowo i walczyć z naszymi problemami
Zasada stosowania serum jest bardzo prosta: nakładamy je na dobrze oczyszczoną i stonizowaną skórę. Czekamy, aż się wchłonie, a następnie wklepujemy krem.
SERUM DO SKÓRY Z WYPRYSKAMI I JEDNOCZEŚNIE PRZESUSZONĄ SKÓRĄ
Składniki:
- 20 ml żelu aloesowego
- 10 ml kwasu hialuronowego
- 5-10 ml skwalanu roślinnego
- 15 kropli olejku copaiba (opcjonalnie)
- 10 kropli olejku z drzewa herbacianego
- 10 kropli olejku lawendowego
Aloes i kwas hialuronowego posiadają właściwości silnie nawilżające, a skwalan przyczyni się do odbudowy bariery hydrolipidowej naskórka.
Po zmieszaniu wszystkich składników, przełóż je do słoiczka z ciemnego szkła o pojemności 50 ml. Konsystencja serum powinna przypominać krem-żel. Po aplikacji kosmetyku należy odczekać kilka minut, dzięki temu składniki aktywne w nim zawarte będą miały szansę prawidłowo zadziałać. Bardzo ważne, aby nie trzymać słoiczka z miksturką w nasłonecznionym miejscu.
SERUM DO SKÓRY SUCHEJ, DOJRZAŁEJ
Składniki:
- 1/5 łyżeczki matchy (sproszkowana zielona herbata)
- 20 ml bardzo cieplej wody (nie gorącej)
- 1 łyżeczka kwasu hialuronowego
- 10 ml oleju z pestek malin
- 10 kropli ekstraktu z prawoślazu
- opcjonalnie: olejek eteryczny, aby delikatnie zakonserwować
Matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, jest cudownym antyutleniaczem o działaniu przeciwstarzeniowym. Kwas hialuronowy świetnie nawilża, a ekstrakt z prawoślazu zapobiega degradacji naturalnego kwasu hialuronowego, który jest obecny w naszej skórze. Olej z pestek malin jest bardzo pomocny w pielęgnacji każdego rodzaju skóry, szczególnie suchej! Wzmacnia ochronę przed UV.
Matchę rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z resztą składników. Miksturę przechowujemy w lodówce przez maksymalnie tydzień.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
Domowy salon piękności. Zadbaj o swoje brwi
Autor: Agata Polak