Aleksandra Szwałek zamieniła światło fleszy na zapach ziół. O swojej decyzji i codzienności opowiedziała w reportażu Piotra Wojtasika. - Czuję, że ta Japonia mi tylko daje - przyznała była modelka i niezależna szefowa kuchni.
- Aleksandra Szwałek jest byłą modelką i niezależną szefową kuchni. Łączy pasję gotowania z estetyką i spokojem codzienności.
- Mieszka w Japonii, gdzie często urządza różne kolacje. Nie tylko smakuje lokalnej kuchni, lecz i przyrządza polskie dania m.in. kluski śląskie czy żurek.
Aleksandra Szwałek o życiu w Japonii
Aleksandra Szwałek kiedyś była twarzą kampanii i wybiegów. Dziś jest twórczynią smaków i nastrojów w Japonii.
- Czuję, że ta Japonia mi tylko daje i bardzo mnie też wzrusza. Myślę, że przez 99 proc. czasu albo dni naprawdę mam wzruszenie i to jest jakiś gigantyczny luksus - przyznała była modelka w rozmowie z Piotrem Wojtasikiem.
Na co dzień niezależna szefowa kuchni łączy pasję gotowania z estetyką i spokojem codzienności.
- Nie jestem po żadnej szkole, więc nie mogę powiedzieć, że [gotuję - przyp. red.] zawodowo [...]. Pracuję dla galerii sztuki. Bardzo często urządzam różne kolacje. Tak, aby usadzić ludzi przy jednym długim stole - dodała.
Andrew Saito, właściciel studia ceramicznego w Kioto, dla Aleksandry Szwałek wypalał naczynia na jedną z takich kolacji.
- Ona jest jak zwierzę albo ma taki naturalny instynkt. Gdziekolwiek się nie pojawi, używa tego instynktu, żeby szybko znaleźć właściwe miejsce, odpowiednie składniki, właściwych ludzi i ten zmysł jest bardzo wyjątkowy. Bardzo to szanuję - zaznaczył ceramik.
Polka, która podbija japońskie podniebienia
Aleksandra Szwałek w Japonii nie tylko smakuje lokalnej kuchni, lecz i przyrządza polskie dania m.in. kluski śląskie czy żurek.
- Jest bardzo dużo podobieństw. To jedzenie jest dla nich [Japończyków - przyp. red.] jednocześnie nowe i trochę znane, więc jest bardzo dobrze przyjmowane. A nie ma tutaj za dużo Polaków, którzy gotują polskie jedzenie. Lubię być takim mostem - zauważyła bohaterka reportażu.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Japonia oczami Polki. "Ten kraj ma wiele twarzy"
- Sprzedaje polskie zapiekanki w Japonii. "Ludzie są zaskoczeni"
- Mayu Gralińska-Sakai o kultywowaniu rodzinnej tradycji: "Do szkoły dostawałam bento i japońskie posiłki"
Autor: Dominika Czerniszewska
Reporter: Piotr Wojtasik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN