Była polska modelka podbija japońskie podniebienia. "Ona jest jak zwierzę"

Z wybiegu do kuchni: Polka, która podbija japońskie podniebienia
Z wybiegu do kuchni: Polka, która podbija japońskie podniebienia
Źródło: Dzień Dobry TVN

Aleksandra Szwałek zamieniła światło fleszy na zapach ziół. O swojej decyzji i codzienności opowiedziała w reportażu Piotra Wojtasika. - Czuję, że ta Japonia mi tylko daje - przyznała była modelka i niezależna szefowa kuchni.

  • Aleksandra Szwałek jest byłą modelką i niezależną szefową kuchni. Łączy pasję gotowania z estetyką i spokojem codzienności.
  • Mieszka w Japonii, gdzie często urządza różne kolacje. Nie tylko smakuje lokalnej kuchni, lecz i przyrządza polskie dania m.in. kluski śląskie czy żurek.

Aleksandra Szwałek o życiu w Japonii

Aleksandra Szwałek kiedyś była twarzą kampanii i wybiegów. Dziś jest twórczynią smaków i nastrojów w Japonii.

- Czuję, że ta Japonia mi tylko daje i bardzo mnie też wzrusza. Myślę, że przez 99 proc. czasu albo dni naprawdę mam wzruszenie i to jest jakiś gigantyczny luksus - przyznała była modelka w rozmowie z Piotrem Wojtasikiem.

Na co dzień niezależna szefowa kuchni łączy pasję gotowania z estetyką i spokojem codzienności.

- Nie jestem po żadnej szkole, więc nie mogę powiedzieć, że [gotuję - przyp. red.] zawodowo [...]. Pracuję dla galerii sztuki. Bardzo często urządzam różne kolacje. Tak, aby usadzić ludzi przy jednym długim stole - dodała.

Andrew Saito, właściciel studia ceramicznego w Kioto, dla Aleksandry Szwałek wypalał naczynia na jedną z takich kolacji.

- Ona jest jak zwierzę albo ma taki naturalny instynkt. Gdziekolwiek się nie pojawi, używa tego instynktu, żeby szybko znaleźć właściwe miejsce, odpowiednie składniki, właściwych ludzi i ten zmysł jest bardzo wyjątkowy. Bardzo to szanuję - zaznaczył ceramik.

Polka, która podbija japońskie podniebienia

Aleksandra Szwałek w Japonii nie tylko smakuje lokalnej kuchni, lecz i przyrządza polskie dania m.in. kluski śląskie czy żurek.

- Jest bardzo dużo podobieństw. To jedzenie jest dla nich [Japończyków - przyp. red.] jednocześnie nowe i trochę znane, więc jest bardzo dobrze przyjmowane. A nie ma tutaj za dużo Polaków, którzy gotują polskie jedzenie. Lubię być takim mostem - zauważyła bohaterka reportażu.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości