Co można mrozić?
Do zamrożenia nadaje się właściwie większość produktów spożywczych, z wyjątkiem tych, które zawierają dużą ilość wody. To np. świeże pomidory, bakłażany czy winogrona.
Zobacz także: Jak kupować mądrze i zdrowo? Krótki poradnik
Woda, która jest zamrażana, zwiększa swoją objętość, więc komórki są uszkadzane. Dlatego jak się rozmraża truskawkę, to ona jest 'sklapciała'
- wyjaśnia Ula Somow.
Zamrażanie ryb
Zdaniem dietetyczki, problematyczne mogą być również surowe ryby.
Najlepiej mrozić je bezpośrednio po złowieniu. Te kupione najlepiej najpierw upiec, a dopiero potem zamrozić
- radzi nasza ekspertka.
Jeżeli nabyliśmy rybę mrożoną, to należy ją przynieść w domu w torbie termicznej i szybko włożyć do zamrażalki.
Mrożenie mięsa
Mięso, które chcemy zamrozić, musi być świeże. Przed wstawieniem do zamrażalki nie powinno się go myć ani rozdrabniać. I jeszcze jedna ważna rada.
Raz rozmrożone mięso może być zamrożone jeszcze raz pod warunkiem, że było poddane obróbce termicznej
- podkreśla Ula Somow w Dzień Dobry TVN.
W czym mrozić?
Do mrożenia nadają się pojemniki i torebki foliowe z atestem.
Każdą rzecz, którą zamrażamy powinniśmy podpisać - kiedy została zamrożona. Warto też napisać co to jest, bo po zamrożeniu może wyglądać różnie
- podpowiada nasz gość.
Jak długo mrozić?
Owoce i warzywa można mrozić do roku, natomiast ryby i mięso - maksymalnie 4-6 miesięcy.
>>> Zobacz także:
- Co przechowywać w lodówce i na której półce, a czego absolutnie tam nie wkładać?
- Lodówka nie jest miejscem dla pomidorów i papryki
- Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf