Czy rzeczywiście tak bezpieczna, jak twierdzą celebrytki?
Każdy, kto się odchudza obawia się efektu jo-jo. Skąd on się bierze? Jak go uniknąć? Jak ciągłe wahania masy ciała wpływają na nasz organizm? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyczkę Annę Radowicką.
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Justynę Mizerę, która zwróciła uwagę na to, że jeżeli mamy tendencję do zmian skórnych, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to co jemy. Które produkty mogą powodować trądzik? I jakie składniki powinniśmy wzbogacić naszą codzienną dietę?
Polacy są w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów w Europie. Powstawaniu otyłości sprzyjają rożne czynniki: środowiskowe, genetyczne, a także niektóre schorzenia. Otyłość sprzyja powstawaniu m.in.: nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, choroby niedokrwiennej serca czy choroby zwyrodnieniowej stawów. Światowa Organizacja Zdrowia uznaje otyłość za jedną z najgroźniejszych chorób przewlekłych, która zwiększa ryzyko zachorowań na niektóre rodzaje nowotworów. Jakich? Jak wystrzegać się otyłości? I jak sprawdzić czy ten problem nas dotyczy?