Termin kawa specialty lub kawa speciality powstał w latach 60 XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Dostrzeżono wówczas potencjał w produkowaniu kawy wyższej jakości, która będzie czystsza w smaku i znacznie lepsza od obecnych na rynku ziaren. To skupienie się na jakości, a nie na ilości, zaowocowało powstaniem osobnego segmentu na rynku kawy. Dziś kawa speciality zajmuje tylko 1% światowego rynku kawy, jednak staje się coraz bardziej popularna.
Okazuje się, że kawa nie jest taka zła, jak się do tej pory niektórym wydawało. Wcale nie wypłukuje magnezu i nie podnosi ciśnienia. O jej zaletach mówiła w Dzień Dobry TVN dietetyczka Anna Radowicka. Jaka kawa jest najzdrowsza? Ile kaw można pić w ciągu dnia?
Podobno kawa z mlekiem powoduje cellulit. Prawda to czy fałsz? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyczkę Anetę Łańcuchowską. Dowiedzieliśmy się również, jak na nasze zdrowie wpływa kawa, jakie są rzeczywiste przyczyny cellulitu i w jaki sposób możemy go zredukować.