Fasola mung pochodzi z Azji, co nie oznacza, że w pozostałych częściach świata nie jest znana. Przepisy z fasolą mung są wykorzystywane przez wegetarian i wegan. Poza ziarnami fasoli mung, które przed zastosowaniem trzeba ugotować, stosowane są też jej kiełki.
Kwas fitowy (fitynowy) to organiczny związek chemiczny, który występuje naturalnie w większości roślin strączkowych, a także w ziarnach, nasionach i otrębach oraz niektórych owocach.
Karob jest znany odbiorcom z Grecji, Włoch, Indii, Australii. Jego zaletą jest słodkawy aromat przypominający kakao. Warto również zwrócić uwagę na to, że nie zawiera on glutenu i kofeiny, przez co może być wykorzystywany w przygotowywaniu smakołyków dla dzieci.
w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Marie Banach. Blogerka przygotowała potrawy bazujące na warzywach strączkowych. Dlaczego warto je jeść? I jak je przygotowywać, by były lekkostrawne? Co powiecie na chrupiące frytki z żółtej fasolki lub brownie z ciecierzycy?