Lekkostrawna kuchnia strączkowa

w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Marie Banach. Blogerka przygotowała potrawy bazujące na warzywach strączkowych. Dlaczego warto je jeść? I jak je przygotowywać, by były lekkostrawne? Co powiecie na chrupiące frytki z żółtej fasolki lub brownie z ciecierzycy?

Sambal stir-fry z kurczaka i groszku cukrowego

Składniki:

200 g groszku cukrowego

2 piersi z kurczaka

200 g ryżu basmati

2 łyżki sezamu

50 ml miodu

50 ml octu ryżowego

80 ml sosu sambal oelek

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki świeżego imbiru

sól

Przygotowanie:

W garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Wrzucamy ryż i gotujemy ok. 12 minut, aż będzie miękki. Ugotowany ryż odstawiamy na bok. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do miski. Miód, ocet ryżowy, sos sambal, sos rybny i imbir wkładamy do rondelka. Podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą. Studzimy. Przestudzoną marynatą zalewamy mięso, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy groszek cukrowy i smażymy przez 2 minuty. Zdejmujemy groszek z ognia. Następnie na patelnię wrzucamy kawałki zamarynowanego mięsa i podsmażamy, aż się przyrumienią. Zdejmujemy mięso z patelni. Na tę samą patelnię wlewamy pozostałą marynatę. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Wówczas dodajemy ponownie mięso, strączki groszku cukrowego i sos sojowy. Mieszamy i smażymy na dużym ogniu jeszcze przez mniej więcej 2 minuty. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy

Składniki:

265 g ciecierzycy z puszki (najlepiej gotowanej na parze)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g brązowego cukru

250 g ciemnej czekolady

1 łyżka oleju kokosowego

2 jajka

1 banan

Przygotowanie:

Ciecierzycę płuczemy i odcedzamy. Banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy razem do blendera i miksujemy, aż całość się połączy i nabierze w miarę jednolitej konsystencji. Blaszkę wykładamy pergaminem (brownie trudno będzie wyjąć z blachy silikonowej, więc ją także należy wyłożyć pergaminem). Wylewamy ciasto na blachę. Pieczemy w temperaturze 180°C ok. 35 minut. Po tym czasie ciasto w środku powinno być w dalszym ciągu mocno wilgotne i ciężkie. Przed pokrojeniem dokładnie je studzimy, gdyż na gorąco ciasto może mieć wciąż delikatnie płynną konsystencję.

Chrupiące pieczone frytki z żółtej fasolki w panierce z krakersów

Składniki:

500 g fasolki szparagowej (świeżej!)

200 g solonych krakersów

1 jajko

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól

pieprz

100 g majonezu

2-3 łyżeczki pasty wasabi

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy do niej fasolkę na mniej więcej 2 minuty, po czym odcedzamy ją i studzimy. Jajko wbijamy do miseczki. Dodajemy słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie widelcem łączymy dokładnie wszystkie składniki. Krakersy przekładamy do malaksera i miksujemy niemal na pył. Przesypujemy je do drugiej miseczki. Fasolki osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w krakersach. Tak przygotowane fasolki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 10−15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż fasolki się przyrumienią i staną się chrupiące. Majonez mieszamy z pastą wasabi, aż pozbędziemy się grudek. Podajemy na ciepło, z majonezem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości