Sambal stir-fry z kurczaka i groszku cukrowego
Składniki:
200 g groszku cukrowego
2 piersi z kurczaka
200 g ryżu basmati
2 łyżki sezamu
50 ml miodu
50 ml octu ryżowego
80 ml sosu sambal oelek
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki świeżego imbiru
sól
Przygotowanie:
W garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Wrzucamy ryż i gotujemy ok. 12 minut, aż będzie miękki. Ugotowany ryż odstawiamy na bok. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do miski. Miód, ocet ryżowy, sos sambal, sos rybny i imbir wkładamy do rondelka. Podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą. Studzimy. Przestudzoną marynatą zalewamy mięso, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy groszek cukrowy i smażymy przez 2 minuty. Zdejmujemy groszek z ognia. Następnie na patelnię wrzucamy kawałki zamarynowanego mięsa i podsmażamy, aż się przyrumienią. Zdejmujemy mięso z patelni. Na tę samą patelnię wlewamy pozostałą marynatę. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Wówczas dodajemy ponownie mięso, strączki groszku cukrowego i sos sojowy. Mieszamy i smażymy na dużym ogniu jeszcze przez mniej więcej 2 minuty. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy
Składniki:
265 g ciecierzycy z puszki (najlepiej gotowanej na parze)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru
250 g ciemnej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
2 jajka
1 banan
Przygotowanie:
Ciecierzycę płuczemy i odcedzamy. Banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy razem do blendera i miksujemy, aż całość się połączy i nabierze w miarę jednolitej konsystencji. Blaszkę wykładamy pergaminem (brownie trudno będzie wyjąć z blachy silikonowej, więc ją także należy wyłożyć pergaminem). Wylewamy ciasto na blachę. Pieczemy w temperaturze 180°C ok. 35 minut. Po tym czasie ciasto w środku powinno być w dalszym ciągu mocno wilgotne i ciężkie. Przed pokrojeniem dokładnie je studzimy, gdyż na gorąco ciasto może mieć wciąż delikatnie płynną konsystencję.
Chrupiące pieczone frytki z żółtej fasolki w panierce z krakersów
Składniki:
500 g fasolki szparagowej (świeżej!)
200 g solonych krakersów
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
100 g majonezu
2-3 łyżeczki pasty wasabi
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy do niej fasolkę na mniej więcej 2 minuty, po czym odcedzamy ją i studzimy. Jajko wbijamy do miseczki. Dodajemy słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie widelcem łączymy dokładnie wszystkie składniki. Krakersy przekładamy do malaksera i miksujemy niemal na pył. Przesypujemy je do drugiej miseczki. Fasolki osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w krakersach. Tak przygotowane fasolki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 10−15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż fasolki się przyrumienią i staną się chrupiące. Majonez mieszamy z pastą wasabi, aż pozbędziemy się grudek. Podajemy na ciepło, z majonezem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN