plebania

    plebania

    W Wielki Czwartek odwiedziliśmy plebanię w Prószkowie nieopodal Opola. Mateusz Hładki spotkał się tam z proboszczem tamtejszej parafii i Panią Zenobią, by porozmawiać o wielkanocnych potrawach. Nasi gospodarze przygotowali m.in.: schab ze śliwką, jajka nadziewane i tradycyjny żurek z kiełbasą. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego na Wielkanoc zawsze podaje się żur? W czym tkwi sekret tradycyjnego żurku wielkanocnego? Czym Pani Zenobia faszeruje świąteczne jajka? Czy w Waszych domach świąteczne potrawy przygotowuje się w podobny sposób?

    Gosposia księdza na plebanii powinna dobrze gotować, być gospodarna i dyskretna. Czy gosposia musi być osobą wierzącą? Czy dobrze zarabia i ma umowę o pracę? Anna Machowska, czyli nasza "kobieta pracująca", była z kamerą na plebanii w Starych Babicach.