Zapomniany zawód, chętnych brakuje, a można zarobić 10 tys. zł. "Musimy przekonać młodzież, by przyszła do tej pracy"
Zawód młynarza wyraźnie zmienił swoje oblicze na przestrzeni ostatnich lat. Zakłady zbożowe to obecnie nowoczesne miejsca pracy, które gwarantują zatrudnionym osobom atrakcyjne, wysokie zarobki. Okazuje się jednak, że w Polsce wciąż brakuje kandydatów, którzy mogliby objąć stanowisko w zaawansowanych technologicznie zakładach produkcyjnych.
W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, która powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? Co można zrobić z mąki kukurydzianej, co z gryczanej, a co z migdałowej? Jaka mąka jest najpopularniejsza we Francji? O tym w Dzień Dobry TVN nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey.
Po co wylizywać talerz po spaghetti jak można go po prostu zjeść? Jerzy Wysocki stworzył talerze z otrąb. Smaczne, zdrowe z dużą zawartością błonnika:). I nietłukące. Pan Jerzy był o krok od bankructwa.W studiu Dzień Dobry TVN opowiedział, jak pomysł uchronił go przed biedą. Towarzyszyła mu żona. Czy talerze są smakowe?