W dzisiejszym odcinku "Ogniem i nożem" występują: Grzegorz Wons, Jakub Wons i... risotto. Zobaczcie kulinarną rywalizację ojca z synem. Kto kogo wsadził na minę? Od czego zaczęli risotto? Kto miał lepszą technikę - ojciec czy syn? Który z ich przejmował się tym, jak prezentuje się w telewizji? I co Grzegorz i Jakub lubią robić razem? Zobaczcie, czyje risotto nagrodziło "zgrzybiałe" jury.
Aktor Artur Chamski i aktorka Alicja Borkowska stoczyli kulinarny pojedynek na... leczo. Kto z nich robił leczo po raz pierwszy? Czym Artur zaskoczył Alicję? Kto poszedł w kuchni na żywioł? A komu zabrakło języka w gębie? I kto ma język ostry jak brzytwa - Alicja Borkowska czy Artur Chamski? Czy wyobrażacie sobie leczo bez cukinii? Zobaczcie kolejny odcinek cyklu "Ogniem i nożem"!
W kolejny odcinku cyklu "Ogniem i nożem" do kulinarnego pojedynku stanęli: Joanna Lazer "Ruda" i jej mąż Łukasz. Każde z nich musiało przygotować swą wersję tajskiej potrawy red curry. Jaką taktykę zastosował Łukasz i czy doprowadził "Rudą" do łez? Co sprawiło im największą trudność? Jakim są małżeństwem? Kto w ich związku bierze sprawy w swoje ręce? Zobaczcie, komu udało się red curry i dlaczego "Ruda" wyczulona jest na punkcie czerwonego koloru!
"Jogin schabu level master" Sebastian Stankiewicz i rozumiejący ziemniaki jak mało kto Wojciech Solarz pokazali w kuchni co potrafią. Każdy z nich przygotował własną wersję najpopularniejszego polskiego drugiego dania: schabowego z ziemniakami i mizerią. Czyje danie zrobiło na jury większe wrażenie? Do czego tak naprawdę służą dziurki w pokrywkach od garnków? Dlaczego współczesne kury znoszą jajka z numerkami? I jak poradzić sobie z niesfornym kotletem, który uciekł z patelni? Rozwiązanie tych i innych życiowych zagwozdek znajdziecie w kolejnym odcinku cyklu Ogniem i Nożem. Uprzedzamy, będzie śmiesznie! :-)
Gotowaliście kiedyś jajko na patelni? A może pomyliliście musztardę z sosem? W "Ogniem i Nożem" Kapitan Oczywistość Adam Zdrójkowski i Przestraszek Leon Myszkowski stanęli w dwóch narożnikach kuchennego ringu. Czyja sałatka Cezar bardziej przypadła do gustu kobiecemu jury? Zobaczcie!
W kolejnym odcinku cyklu Ogniem i Nożem w szranki stanęli: Rafał Rutkowski i jego żona Magda Godlewska. Ich zadaniem było przygotowanie Beef Wellingtona. Kto z nich wszystko zaplanował, a kto małpował? Kto był wychowany w fabryce sreberek? Komu nie układało się z sosem i musiał z nim iść na terapię? Kto solił cukrem? Zobaczcie, czyje danie smakowało jury.
Mistrz kontra uczniowie, czyli szef kuchni i mentor Andrzej Polan kontra zwycięzcy pierwszej i drugiej edycji konkursu „Gotuj o wszystko”. Anna Starmach, Piotr Kucharski i Andrzej Polan spotkali się w kuchni Dzień Dobry TVN, by stoczyć kulinarny pojedynek. Do dyspozycji mieli te same składniki, z których musieli przygotować trzydaniowe menu, składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Ich pracę ocenili wybredni jurorzy: Maciej Nowak i Katarzyna Bosacka.