Uchodźcy, ratując się przed wojną, nie mają zbyt wiele czasu. Chwytają tylko to, co dla nich najważniejsze, w tym ukochane zwierzaki.
Kogut z ciasta drożdżowego to obowiązkowa pamiątka z Kazimierza Dolnego. Teraz regionalny produkt został opatentowany, co oznacza, że wypiekać go mogą tylko lokalni piekarze. Dla nas przygotowali specjalne koguty z logo Dzień Dobry TVN. Spróbował ich Maciej Dolega, który opowiedział także o dzisiejszej pogodzie. Podobno zapowiada się mroźny dzień...
15-tygodniowe kurczaki płci męskiej są wykastrowywane, by były większe i bardziej tłuste. Nie potrafią piać i są piszczoszkami. Nasz podróznik kulinarny Maciej Nowak udał się do hodowli kapłonów. Zbadał także różnicę między kapłonem a kurczakiem.
...z Kazimierza Dolnego! Legenda mówi, że kiedyś mieszkańcy tego miasta składali ofiary z czarnych kogutów, by uzyskać pomyślność. Tradycja ta na szczęście nie przetrwała do dziś, jednak dalej możemy delektować się kogutami wypieczonymi ze słodkiego drożdżowego ciasta. Maciej Nowak wyjaśnił, czy w domu także możemy wypiec takiego koguta.