O jakiej porze najlepiej ścinać kwiaty?
Jeśli mamy własny ogród, powinniśmy je ścinać w godzinach popołudniowych, ponieważ o tej porze nadziemna część roślin zasobna jest w węglowodany, dzięki którym kwiaty będą w dobrej kondycji przez dłuższy czas. Nigdy natomiast nie należy ścinać kwiatów w południe, ani w czasie deszczu. Rośliny w takich warunkach intensywnie parują, a po ucięciu szybko więdną.
>>> Zobacz także:
- Jak dbać o kwiaty cięte i kwiaty w doniczkach?
- Pielęgnacja kwiatów egzotycznych w domu i ogrodzie – zasady, gatunki
- Konwalia – majowa piękność, która kusi zapachem. Jak wygląda uprawa konwalii i czy roślina nadal jest pod ochroną?
Istotny jest również stopień rozkwitu pąków - w przypadku róż, maków i piwonii powinny dopiero się rozwijać.
Jakich kwiatów nie wstawiać do jednego wazonu?
Nie wszystkie kwiaty czują się dobrze w swoim towarzystwie. Do jednego wazonu nie warto więc wstawiać tulipanów z narcyzami (narcyzy wydzielają lepki sok, który powoduje więdnięcie tulipanów), konwalii z fiołkami, lwich paszczy i łubinu, starszych i świeżych róż.
Jak przedłużyć świeżość ciętych kwiatów?
Kiedy cięte kwiaty są już zwiędnięte, warto do wody dodać kilka kryształków nadmanganianu potasu. Aby przywrócić im świeżość, można też zanurzyć je po główki w letniej, a nawet ciepłej wodzie. Przedłużyć trwałość ciętych kwiatów można także dodając do wody kilka kropli olejku kamforowego, wkładając do wazonu kawałek węgla drzewnego, miedzianą monetę albo aspirynę - zapobiegają one rozwojowi bakterii, dzięki czemu woda będzie dłużej świeża. Niektórzy też dodają cukier z octem (3 łyżki cukru i 2 łyżki octu na litr wody). Innym sposobem na przedłużenie świeżości kwiatów jest ich przycinanie. Należy to robić tuż nad węzłem, ponieważ wtedy rośliny będą intensywniej pobierać wodę.
Aby kwiaty nie zwiędły podczas podróży, warto je włożyć do dużego wydrążonego ogórka lub sporej cukinii.
A co zrobić, gdy łodyżka się złamie? Jeśli jest pusta w środku, jak np. gerbera, można włożyć do środka cienką rurkę lub patyczek do szaszłyków.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN