Makaron orecchiette z Jarmużem, brokułem i chili
Składniki:
Pęczek Jarmużu
500 g brokuł
400 g orecchiette
Anchovies w oleju
Czosnek i chili
60 gr Owcza twarda ricotta
60 gr ser parmezan
Oliwa z oliwek extra vergine
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Odrywamy zewnętrzne łodyżki jarmużu, a liście siekamy drobno. Oddzielamy liście od brokułu. Kroimy brokuł, jak małe kwiatuszki. Gotujemy wszystko w osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie dodajemy orecchiette i gotujemy al dente. Anchovies siekamy i smażymy na patelni z czosnkiem, 5 łyżkami oleju i chili przez 5 minut. Dodajemy brokuł, orecchiette i smażymy przez 2 minuty. Przekładamy gotowe danie na talerze, posypujemy startą twardą ricottą , ser Pecorino , świeżo mielonym czarnym pieprzem i oliwa z oliwek.
Penne alla puttanesca
Składniki:
400 g makaronu penne
100 g czarnych oliwek
1 łyżeczka kaparów
800 g pomidorów z puszki (bez skórki)
8 filetów anchois
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki (do poszatkowania)
5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
Świeża papryczka peperoncino
Sól
Opcjonalnie: starty ser parmezan (2 łyżki na osobę)
Sposób przygotowania:
Kroimy na duże kawałki anchois, czosnek i kapary szatkujemy, a oliwki i świeże peperoncino (bez ziarenek) kroimy na okrągłe plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej poszatkowany czosnek. Dodajemy anchois i peperoncino. Kiedy anchois zaczną się rozpuszczać dodajemy oliwki i kapary. Całość gotujemy przez kilka minut, po czym przekładamy na patelnię pokrojone pomidory i połowę poszatkowanej pietruszki. Gotujemy przez 10-15 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron w dużej ilości słonej wody. Ugotowany na al dente makaron przekładamy na patelnię z sosem. Podsmażamy przez kilka minut i dodajemy resztę natki pietruszki. Do gotowego sosu dodajemy opcjonalnie Parmigiano Reggiano – i gotowe.
Bucatini z ragout z grzybów i włoszczyzny
Składniki:
500 g boczniaków zwykle i królewskie
80 g borowików
380 g makaronu bucatini
80 g parmezanu
1 marchew
1 pietruszka korzeń
1 seler
1 szalotka
2 ząbki czosnku
Pęczki pietruszki, bazylii, kolendry
1 dl bulionu warzywnego
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek extra vergine
Sposób przygotowania:
Najpierw namaczamy suche grzyby w ciepłej wodzie a inne oczyszczamy. Usuwamy ziemistą cześć łodygi, i wycieramy grzyby mokrą ściereczką – nie płuczemy pod bieżącą wodą!
Siekamy grzyby na nie za cienkie plastry. Na dużej patelni podsmażamy szalotkę, czosnek i warzywa na oliwie z oliwek. Gdy cebulka się zezłoci dodajemy grzyby. Gotujemy ok. 15-20 minut (dodając bulion jeśli trzeba). Gdy grzyby będą już gotowe, dodajemy sól, pieprz i posiekane zioła. W garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie, a gdy będzie al dente przekładamy go na patelnię z grzybami. Dodajemy starty ser i jeszcze trochę posiekanych ziół. Mieszamy całość i podajemy z odrobiną startego parmezanu i świeżymi ziołami na wierzchu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN