Wigilijne przysmaki dla dzieci

Dzieci nie przepadają za wszystkimi wigilijnymi potrawami, dlatego Daria Ładocha przygotowała dania, dzięki którym nie odejdą one głodne od stołu wigilijnego. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: świąteczny cynamonowiec, ryba po grecku i kluski z makiem.

Świąteczny cynamonowiec

Składniki:

220 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki cynamonu

2 łyżki maku

75 g mielonych migdałów

100 g cukry brązowego

2 duże jajka

50 g płynnego miodu

30 g drobno pokrojonych suszonych śliwek

30 g suszonej żurawiny

1 szklanka jogurtu greckiego

150 ml oleju roślinnego

cukier puder do dekoracji

100 g ciemnej czekolady startej na tarce lub pokrojonej nożem na cienkie plastry

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 st. C. Dowolną formę, np. tortownicę lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki suche, czyli mąkę, sodę, proszek, cukier, cynamon, mak, migdały dokładnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mokre (jajka, miód, jogurt, olej). Następnie połącz je razem i wymieszaj widelcem. Dodaj czekoladę, żurawinę i śliwki, i wymieszaj jeszcze raz. Piecz w piekarniku ok. 45 min. do suchego patyczka. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Ryba po grecku dla dzieci, przygotowana na parze

Składniki:

700 dkg filetów z dorsza

200 g marchewki

200 g cebuli

50 g selera

50 g korzenia pietruszki

400 g pomidorów z puszki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

200 ml wywaru

1 listek laurowy

sok z cytryny

szczypta czerwonej papryki

garść zielonej pietruszki drobno posiekanej

1 łyżka oleju roślinnego

2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

Rybę dokładnie umyj, dodaj sól, pieprz (tylko część, resztę pozostaw do warzyw) i skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię i gotuj na parze 20 min. Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Warzywa umieść w garnku, dodaj oliwę, sól, pieprz, wodę lub wywar, pomidory, liść laurowy, paprykę w przyprawie i duś pod przykryciem 25 min. Po upływie tego czasu ściągnij przykrywkę i gotuj kolejne 10 min, by woda odparowała. Następnie rybę przełóż na półmisek i wymieszaj z warzywami. Na koniec posyp zieloną pietruszką.

Kluski z makiem

Składniki:

500 g makaronu łazanki

1/2 puszki masy makowej

1 łyżka masła

1 l mleka

50 g namoczonych rodzynek

50 g orzechów włoskich

50 g suszonych moreli namoczonych w wodzie

skórka starta z pomarańczy

3 łyżki płatków migdałowych

5 łyżek miodu

Do dekoracji: ziarenka granatu

Przygotowanie:

Makaron łazanki ugotuj w mleku wraz ze szczyptą soli. W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i masę makową wraz z morelami, rodzynkami i orzechami oraz skórką pomarańczową. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj makaron. Danie smakuje najlepiej następnego dnia, gdy składniki się przegryzą. Przed podaniem udekoruj ziarenkami granatu oraz płatkami migdałowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości