Zupa z młodej włoszczyzny i pieczonych ziemniaków
Składniki:
2 pęczki młodej włoszczyzny
4szt kalarepki
Kapusta młoda
1 mpęczek młodej marchwii
1kg młodych ziemniaków
100g masła
Ziele angielskie
Liść laurowy
Koperek
Natka pietruszki
Cebulka zielona
Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie szorujemy i obieramy, tzw.obierki układamy na papierze pergaminowym i pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni. Mocno podrumienione zalewamy wodą w małym rondlu i gotujemy. W garnku gotujemy bulion na młodych warzywach, istotne jest aby warzywa pokroić tak aby dobrze wyglądały, one będą na talerzu!!!. Ugotowane obierki z ziemniaków miksujemy i dodajemy do zupy. Przed podaniem zupę posypujemy świeżą cebulką zieloną.
Kurczak w cytrynie i szałwi
Składniki:
2 kurczaki
4 cytryny
120g szynka parmeńska
Oliwa
Liście świeżej szałwi
Sól, pieprz czarny, kmin rzymski
Przygotowanie;
Nasiona kminu rzymskiego prażymy na patelni i rozgniatamy wraz z czosnkiem i oliwą na coś co będzie nam przypominało posypkę. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy przekrojone cząstki cytryny, zaś pod skórę wkładamy liście szałwi i plastry szynki. Jeżeli będziemy mieć problem z umieszczeniem szynki pod skórą możemy szynką owinąć kurczaka z zewnątrz. Kurczaka wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 1 godzinę na temp. 160 stopni. Tuż przed podaniem podnosimy temp. do 200 stopni i podrumieniamy na złoty kolor. Podajemy z sałatą zieloną i vineigrette.
Zapiekanka warzywna
Składniki:
2 kg pomidorów
1 pęczek młodej cebuli
2 kg młodych ziemniaków
100 ml oliwy
4 bakłażany
300g sera mozzarella
Seler naciowy
2 ząbki czosnku
Oregano
Natka pietruszki
Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy na cienkie plastry, zasypujemy solą i odstawiamy. Po 20-30min. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory obieramy ze skóry, oczyszcamy z pestek i kroimy w kostkę. Do pomidorów dodajemy młodą cebulę, seler naciowy, czosnek, oregano. Ziemniaki staramy się pokroić w jak najcieńsze plastry. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy połowę pokrojonych ziemniaków, przykrywamy następnie je pokrojonym bakłażanem i połową warzyw. Ponownie porcja ziemniaków, bakłażana i warzyw. Wszystko skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieczenia. Przed podaniem zapiekankę możemy posypać serem i dodatkowo zapiec.
Tarta z bananami i truskawkami
Składniki:
400g mąki pszennej
200 g masła
4 żółtka
Cukier wanilinowy
100g cukru
Szczypta soli
Przygotowanie:
Z w/w. składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy na blaszkę do tarty z wyższym rantem. Rant zabezpieczamy papierem pergaminowym, aby nie zjechało z boków i zapiekamy na lekko złoty kolor.
Pozostałe składniki:
10 szt bananów
1 szklanka jajek
100g wiórek kokosowych
1 szklanka śmietany 36%
80g cukru
Cukier wanilinowy
Przygtowanie:
Śmietanę łączymy z jajkami, cukrem i cukrem wanilinowym mieszamy wszystko na jednolitą masę. Banany kroimy na kawałki równe wysokości rantu ciasta i układamy pionowo jeden obok drugiego. Wolne miejsca zalewamy śmietaną z jajkami. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i wypiekamy wszystko na złoty kolor,w temp. 180 stopni, czas około 30 minut. Na wypieczoną tartę układamy duuużo truskawek. Możemy raz jeszcze zapiec, ale ja osobiście wolę truskwaki świeże.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN