Materiał promocyjny

Tosty z chleba razowego z serem feta

Zazwyczaj do ich przygotowania używamy klasycznego sera żółtego oraz chleba tostowego. Jednak Monika Mrozowska poszła o krok dalej. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła tosty z pieczywa razowego z dodatkiem fety, sera camembert i gorgonzoli. Wszystko to w towarzystwie grillowanego bakłażana.

Zdjecie: Bartosz Krupa / East News

Tosty razowe z camembert i pieczarkami

Składniki:

8 kromek razowego chleba ( najlepiej na zakwasie)

150 g serka camembert

200 g pieczarek

1 duża biała cebula

50g masła

sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię z masłem, dodajemy odrobinę soli i pod pokrywką dusimy na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy pieczarki i cebula będą lekko przyrumienione doprawiamy je solą i pieprzem do smaku. Na kromkę chleba nakładamy dwa plasterki sera camembert, dwie płaskie łyżki pieczarek z cebulą, kolejne dwa cienkie plasterki sera i przykrywamy drugą kromką chleba. Wkładamy do opiekacza. Wyjmujemy gdy tost przyrumieni się z dwóch stron.

Tosty razowe z fetą, cebulą i szpinakiem

Składniki:

8 kromek chleba razowego ( najlepiej na zakwasie)

150 g greckiej fety

100 g szpinaku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 duża czerwona cebula

100 g czarnych oliwek

Przygotowanie:

Szpinak lekko blanszujemy z oliwą z oliwek. Cebulę oraz oliwki kroimy w cienkie plasterki. Na kromce chcleba układamy 2 cienkie plasterki fety, na niej odrobinę zblanszowanych liści szpinaku, dwa plasterki cebuli i 3 pokrojone w plasterki oliwki. Całość przykrywamy dwoma cienkimi plasterkami fety i drugą kromką chleba. Podpiekamy w opiekaczu aż tost przyrumieni się z dwóch stron.

Tosty razowe z gorgonzolą i winogronami

Składniki:

8 kromek razowego pieczywa ( najlepiej na zakwasie)

150 g gorgonzoli dolce

mała kiść jasnych winogron ( najlepiej bez pestek)

100 g pistacji

50 g rukoli

Przygotowanie:

Pistacje szatkujemy na małe kawałki. Kawałek gorgonzoli nakładamy na kromkę chleba ( ten ser jest bardzo miękki, więc trudno będzie nam ukroić np. Plasterek), następnie kłądziemy 2-3 przekrojone na pół winogrona, posypujemy pistacjami, kładziemy kilka listków rukoli i znowu odrobinę gorgonzoli. Przykrywamy drugą kromką pieczywa i wkładamy do opiekacza. Pieczemy aż tost przyrumieni się z `dwóch stron.

Tosty razowe z serem gruyere i papryką

Składniki:

8 kromek chleba razowego ( najlepiej na zakwasie)

8 plasterków sera gruyere

3 duże czerwone papryki ramiro

1 mała ostra czerwona papryczka

¼ szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie;

Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne i podsmażamy na oliwie z oliwek z poszatkowaną ostrą papryką ok. 5 minut. Na kromkę chleba nakładamy cienki plasterek sera, na nim kilka kawałków podsmażonej papryki, przykrywamy drugim plasterkiem sera, drugą kromką chleba i wkłądamy do tostera. Wyjmujemy, gdy chleb się lekko przyrumieni.

Tosty razowe z mozarellą, grillowanym bakłażanem i pesto

Składniki:

8 kromek chleba razowego ( najlepiej na zakwasie)

8 plasterków mozarelli

1 mały bakłażan

pesto:

pęczek natki pietruszki

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

50 g parmezanu

2 łyżki pestek słonecznika

sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie skłądniki pesto miksujemy w blenderze na jednolitą pastę ( w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy z oliwek lub soku z cytryny).Bakłażana kroimy w plasterki o grubości 1 cm i podpiekamy z dwóch stron na suchej patelni, żeby stał się miękki. Na kromkę chleba nakładamy plasterek mozarelli, łyżkę pesto i plaster bakłażana, który przykrywamy znowu mozarellą i kromką chleba. Wkładamy do opiekacza i wyjmujemy gdy chcleb przyrumieni się z dwóch stron.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości