Zdjecie: Bartosz Krupa / East News
Tosty razowe z camembert i pieczarkami
Składniki:
8 kromek razowego chleba ( najlepiej na zakwasie)
150 g serka camembert
200 g pieczarek
1 duża biała cebula
50g masła
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię z masłem, dodajemy odrobinę soli i pod pokrywką dusimy na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy pieczarki i cebula będą lekko przyrumienione doprawiamy je solą i pieprzem do smaku. Na kromkę chleba nakładamy dwa plasterki sera camembert, dwie płaskie łyżki pieczarek z cebulą, kolejne dwa cienkie plasterki sera i przykrywamy drugą kromką chleba. Wkładamy do opiekacza. Wyjmujemy gdy tost przyrumieni się z dwóch stron.
Tosty razowe z fetą, cebulą i szpinakiem
Składniki:
8 kromek chleba razowego ( najlepiej na zakwasie)
150 g greckiej fety
100 g szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża czerwona cebula
100 g czarnych oliwek
Przygotowanie:
Szpinak lekko blanszujemy z oliwą z oliwek. Cebulę oraz oliwki kroimy w cienkie plasterki. Na kromce chcleba układamy 2 cienkie plasterki fety, na niej odrobinę zblanszowanych liści szpinaku, dwa plasterki cebuli i 3 pokrojone w plasterki oliwki. Całość przykrywamy dwoma cienkimi plasterkami fety i drugą kromką chleba. Podpiekamy w opiekaczu aż tost przyrumieni się z dwóch stron.
Tosty razowe z gorgonzolą i winogronami
Składniki:
8 kromek razowego pieczywa ( najlepiej na zakwasie)
150 g gorgonzoli dolce
mała kiść jasnych winogron ( najlepiej bez pestek)
100 g pistacji
50 g rukoli
Przygotowanie:
Pistacje szatkujemy na małe kawałki. Kawałek gorgonzoli nakładamy na kromkę chleba ( ten ser jest bardzo miękki, więc trudno będzie nam ukroić np. Plasterek), następnie kłądziemy 2-3 przekrojone na pół winogrona, posypujemy pistacjami, kładziemy kilka listków rukoli i znowu odrobinę gorgonzoli. Przykrywamy drugą kromką pieczywa i wkładamy do opiekacza. Pieczemy aż tost przyrumieni się z `dwóch stron.
Tosty razowe z serem gruyere i papryką
Składniki:
8 kromek chleba razowego ( najlepiej na zakwasie)
8 plasterków sera gruyere
3 duże czerwone papryki ramiro
1 mała ostra czerwona papryczka
¼ szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie;
Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne i podsmażamy na oliwie z oliwek z poszatkowaną ostrą papryką ok. 5 minut. Na kromkę chleba nakładamy cienki plasterek sera, na nim kilka kawałków podsmażonej papryki, przykrywamy drugim plasterkiem sera, drugą kromką chleba i wkłądamy do tostera. Wyjmujemy, gdy chleb się lekko przyrumieni.
Tosty razowe z mozarellą, grillowanym bakłażanem i pesto
Składniki:
8 kromek chleba razowego ( najlepiej na zakwasie)
8 plasterków mozarelli
1 mały bakłażan
pesto:
pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
50 g parmezanu
2 łyżki pestek słonecznika
sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie skłądniki pesto miksujemy w blenderze na jednolitą pastę ( w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy z oliwek lub soku z cytryny).Bakłażana kroimy w plasterki o grubości 1 cm i podpiekamy z dwóch stron na suchej patelni, żeby stał się miękki. Na kromkę chleba nakładamy plasterek mozarelli, łyżkę pesto i plaster bakłażana, który przykrywamy znowu mozarellą i kromką chleba. Wkładamy do opiekacza i wyjmujemy gdy chcleb przyrumieni się z dwóch stron.
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN