Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Puszysty omlet z wiśniami i syropem wiśniowym
Składniki:
2 jaja
1 łyżka mąki
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka brązowego cukru
80g mrożonych wiśni
40ml syropu wiśniowego Paola
Świeża mięta
Masło do smażenia
Przygotowanie:
Wiśnie rozmroź, przełóż do rondla razem z syropem i podgrzewaj aż całość zgęstnieje a a smaki się połączą. Jeśli wiśnie będą za kwaśne dodaj więcej syropu.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i płatki owsiane. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z żółtkami. Na patelni rozpuść odrobinę masła, wylej masę jajeczną, smaż przez kilka minut po czym delikatnie przewróć i smaż jeszcze przez chwilę. Gotowy omlet podawaj z gorącym sosem wiśniowym
Tiramisu z malinami
Składniki:
Opakowanie biszkoptów „kocich języczków”
500g mascarpone
6 żółtek
100g cukru
Gorzkie kakao
60ml syropu malinowego Paola
100ml gorzkiej mocnej kawy
300g mrożonych malin
Przygotowanie:
Żółtka ubij z 70g cukru cukrem za pomocą miksera, Stopniowo dodawaj mascarpone. Powinieneś uzyskać gładką masę bez grudek.
Kilka biszkoptów zamocz w mocnej kawie ułóż je na dnie naczynia, przykryj warstwą kremu, posyp go kakao, połóż na nim biszkopty zamoczone w syropie malinowym, pokryj je warstwą kremu, połóż na nim biszkopty zamoczone w kawie… czynności powtarzaj aż skończą ci się składniki, na wierzchu powinien znajdować się krem z mascarpone.
Maliny rozmroź i podgrzewaj dodając cukier. Odlej do małego naczynia odrobinę soku, wymieszaj go z mąką ziemniaczaną i ponownie połącz z malinami, podgrzewaj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Maliny ostudź i wyłóż na krem mascarpone. Tiramisu smakuje najlepiej gdy jest mocno schłodzone!
Krem brulle z konfiturą malinową
Składniki:
500ml śmietanki 36%
100g białego cukru
1 laska wanilii
300g malin
50ml syropu malinowego z melisą Paola
Świeża melisa
Brązowy cukier do posypania
Przygotowanie:
Maliny wrzuć na patelnię, dodaj syrop malinowy z melisą i podgrzewaj aż maliny puszczą sok, a później podgrzewaj jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje.
W garnku podgrzej śmietankę z połową białego cukru i rozkrojoną laską wanilii. Żółtka utrzyj z drugą połową cukru. Gdy śmietanka się zagotuje dodaj ją do żółtek a następnie przelej masę z powrotem do garnka. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, ale uważaj bo masa nie powinna się zagotować.
Na dno miseczkę do kremu brulle nałóż łyżkę malin z syropem, przykryj je masą waniliową. Zapiekaj około godziny w piekarniku o temperaturze 100 stopni. Po upieczeniu schładzaj w lodówce. Tuż przed podaniem posyp brązowym cukrem, skarmelizuj go za pomocą palnika lub wkładając na chwilę do piekarnika. Podawaj ze świeżą melisą.
Herbata idealna na zimę
Składniki:
300ml mocnej czarnej herbaty
4cm świeżego imbiru
2 łyżki miodu lipowego
40ml syropu malinowego z lipą Paola
2 grube plasterki cytryny
2 grube plasterki pomarańczy
2 goździki
2 szczypty cynamonu
Łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę, rozdziel ją między 2 kubki/ szklanki. Plasterki cytryny i pomarańczy pokrój w ćwiartki dodaj do imbiru. Do kubków wrzuć też po jednym goździku, po szczypcie cynamonu i odrobinie płatków migdałowych. Zawartości kubków wymieszaj łyżeczką i zalej herbatą. Odczekaj chwilę i dodaj syrop malinowy z lipą oraz miód lipowy, ponownie wymieszaj i gotowe!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN