Materiał promocyjny

Śledzik Kasi Klich

Kuchnia jest najważniejszym pomieszczeniem w jej domu i nie może w niej gotować nikt inny, oprócz niej. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kasię Klich, która przygotowała zupę tajską, carpaccio z buraków oraz śledzika.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Śledzik

Składniki:

Opakowanie śledzia w oleju

Jabłko

Ocet balsamiczny

Imbir korzeń

Orzechy włoskie łuskane

Purpelnikiel

Kiełki do przybrania

Żurawina lub borówka do mięs

Przygotowanie:

Śledzie odsączamy z oleju i drobno kroimy. Dodajemy starty imbir i posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy i układamy na purpelniklu. Na wierzchu kładziemy wcześniej upieczone plastry jabłka i przystrajamy kiełkami.

Zupa tajska

Składniki:

Trawa cytrynowa

Liście limonki

Puszka mleka kokosowego

Podwójna pierś z kurczaka

Włoszczyzna

Imbir korzeń

Papryczki chili

Świeża kolendra

Makaron ryżowy

Przygotowanie:

Pierś kurczaka kroimy w paski, chili, liście limonki i kolendry drobno siekamy. Wszystko raz wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy włoszczyznę, trawę cytrynową starty imbir i gotujemy jak rosół. Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe i makaron ryżowy.

Carpaccio z buraków

Składniki:

2 duże buraki

Rudola

Pestki dyni

Kozi ser

Ocet balsamiczny

Musztarda Dijon

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Miód

Przygotowanie:

Buraki pieczemy w foli w ok. 200 stopniach, aż będą miękkie. Obieramy je ze skóry i kroimy na cienkie plastry. Na talerzu układamy ukolę, na niej plastry buraków, posypujemy pestkami dyni i kozim serem. Następnie polewamy dresingiem

Dressing

Przygotowanie:

Mieszamy razem ocet balsamiczny, musztardę, oliwę z oliwek i miód. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości