Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Śledzik
Składniki:
Opakowanie śledzia w oleju
Jabłko
Ocet balsamiczny
Imbir korzeń
Orzechy włoskie łuskane
Purpelnikiel
Kiełki do przybrania
Żurawina lub borówka do mięs
Przygotowanie:
Śledzie odsączamy z oleju i drobno kroimy. Dodajemy starty imbir i posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy i układamy na purpelniklu. Na wierzchu kładziemy wcześniej upieczone plastry jabłka i przystrajamy kiełkami.
Zupa tajska
Składniki:
Trawa cytrynowa
Liście limonki
Puszka mleka kokosowego
Podwójna pierś z kurczaka
Włoszczyzna
Imbir korzeń
Papryczki chili
Świeża kolendra
Makaron ryżowy
Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroimy w paski, chili, liście limonki i kolendry drobno siekamy. Wszystko raz wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy włoszczyznę, trawę cytrynową starty imbir i gotujemy jak rosół. Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe i makaron ryżowy.
Carpaccio z buraków
Składniki:
2 duże buraki
Rudola
Pestki dyni
Kozi ser
Ocet balsamiczny
Musztarda Dijon
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Miód
Przygotowanie:
Buraki pieczemy w foli w ok. 200 stopniach, aż będą miękkie. Obieramy je ze skóry i kroimy na cienkie plastry. Na talerzu układamy ukolę, na niej plastry buraków, posypujemy pestkami dyni i kozim serem. Następnie polewamy dresingiem
Dressing
Przygotowanie:
Mieszamy razem ocet balsamiczny, musztardę, oliwę z oliwek i miód. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN