Jagody amerykańskie i jeżyny z miodem, migdałami i jogurtem greckim
Porcja dla 4 osób :
4 łyżki płatki migdałów
150 ml jogurtu greckiego
2 łyżki płynnego miodu
250 g jagód amerykańskich i jeżyn
Przygotowanie:
Wsypać płatki migdałów na małą sucha patelnie i zrumienić na średnim ogniu . Przełożyć na miseczkę i odstawić do wystygnięcia. W miseczce połączyć jogurt i miód .dodać jagody i jeżyny, rozłożyć do miseczek i chłodzić do chwili podania .Posypać deser prażonymi migdałami, skropić miodem wedle upodobania i podać .
Omlet z groszkiem, kozim serem i rukolą
20 g masła
200 g groszku świeżego
Bazylia świeża
8 dużych jaj
150 g koziej roladki pleśniowej pokrojonej w duże plastry
Sól morska i czarny pieprz
Parmezan do starcia
Duża garść rukoli
2/3 łyżki klasycznego winegertu i oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ustawić opiekacz na najwyższą temperaturę . Roztopić masło na najwyższej temperaturze podsmażyć groszek plus bazylie Wlać roztrzepane jaka na patelnie ustawioną na średnim ogniu i delikatnie nią potrząsnąć. Dy omlet zacznie się ścinać przy dnie , rozłożyć kozi ser i posypać solą i pieprzem . Zetrzeć parmezan nad omletem i wsunąć patelnię do opiekacza na minutę lub dwie aż jaka się zetną. Zsunąć na podgrzany talerz. Wymieszać garść rukoli i winegretem; następnie wyłożyć na omlet. Pokroić i podawać .
Pieczone jajka po florencku
30 g masła
450 g liści szpinaku, umytych i osuszonych
Sól morska , czarny pieprz
4 duże jaka o temperaturze pokojowej
6-8 łyżek śmietany creme fraiche
Gałka muszkatołowa do starcia
Chleb tostowy
Nagrać piekarnik do 200 c
Przygotowanie:
Roztopić masło w dużym rondlu .wrzucić liście szpinaku i przyprawy mieszać przez kilka sekund aż szpinak zwiotczeje.Przełożyć szpinak do 4 na smarowania masłem miseczek do zapiekania i rozłożyć równo robiąc lekkie zagłębienie w środku . Odstawić by lekko przestygł
Wbić jaja w zagłębienia następnie ostrożnie wyłożyć wokół śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem oraz świeżo starta gałka muszkatołowa. Piec w piekarniku 10-12 minut aż białka się zetną. A żółtka będą wciąż miękkie w środku. Podawać natychmiast. Można podawać z chlebem tostowym.
Kruche ciasteczka z truskawkami
Porcja dla 4 osób
200 ml śmietany creme fraiche
75 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
10 maślanych okrągłych ciasteczek
400 g truskawek , obranych i pokrojonych w ćwiartki
Mięta do przystrojenia
Przygotowanie:
Obie śmietany i 2 łyżki cukru pudru ubić w dużej misce na gładką masę . Dodać jeśli jest potrzeba ciut cukru pudru . Wyłożyć na talerze po 1 ciasteczku i umieścić trochę śmietany . Rozłożyć truskawki i posypać mięta .Pozostałe ciasteczka posypać solidnie cukrem pudrem i przybrać gałązka mięty. Podawać ! Poproszę o mleko waniliowe z tubki można do ciastek podać pyszne Cafe z mlekiem kondensowanym . Jest to kawa O le ! Hiszpański deser .
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN