Rodzinna kuchnia z Totoszkami. Omlet i ciasteczka

Mariusz Totoszko i Justyna Tomańska w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: kruche ciasteczka z truskawkami, pieczone jajka po florencku, omlet z groszkiem, kozim serem i rukolą oraz jagody amerykańskie i jeżyny z miodem, migdałami i jogurtem greckim. Smacznego!

Jagody amerykańskie i jeżyny z miodem, migdałami i jogurtem greckim

Porcja dla 4 osób :

4 łyżki płatki migdałów

150 ml jogurtu greckiego

2 łyżki płynnego miodu

250 g jagód amerykańskich i jeżyn

Przygotowanie:

Wsypać płatki migdałów na małą sucha patelnie i zrumienić na średnim ogniu . Przełożyć na miseczkę i odstawić do wystygnięcia. W miseczce połączyć jogurt i miód .dodać jagody i jeżyny, rozłożyć do miseczek i chłodzić do chwili podania .Posypać deser prażonymi migdałami, skropić miodem wedle upodobania i podać .

Omlet z groszkiem, kozim serem i rukolą

20 g masła

200 g groszku świeżego

Bazylia świeża

8 dużych jaj

150 g koziej roladki pleśniowej pokrojonej w duże plastry

Sól morska i czarny pieprz

Parmezan do starcia

Duża garść rukoli

2/3 łyżki klasycznego winegertu i oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ustawić opiekacz na najwyższą temperaturę . Roztopić masło na najwyższej temperaturze podsmażyć groszek plus bazylie Wlać roztrzepane jaka na patelnie ustawioną na średnim ogniu i delikatnie nią potrząsnąć. Dy omlet zacznie się ścinać przy dnie , rozłożyć kozi ser i posypać solą i pieprzem . Zetrzeć parmezan nad omletem i wsunąć patelnię do opiekacza na minutę lub dwie aż jaka się zetną. Zsunąć na podgrzany talerz. Wymieszać garść rukoli i winegretem; następnie wyłożyć na omlet. Pokroić i podawać .

Pieczone jajka po florencku

30 g masła

450 g liści szpinaku, umytych i osuszonych

Sól morska , czarny pieprz

4 duże jaka o temperaturze pokojowej

6-8 łyżek śmietany creme fraiche

Gałka muszkatołowa do starcia

Chleb tostowy

Nagrać piekarnik do 200 c

Przygotowanie:

Roztopić masło w dużym rondlu .wrzucić liście szpinaku i przyprawy mieszać przez kilka sekund aż szpinak zwiotczeje.Przełożyć szpinak do 4 na smarowania masłem miseczek do zapiekania i rozłożyć równo robiąc lekkie zagłębienie w środku . Odstawić by lekko przestygł

Wbić jaja w zagłębienia następnie ostrożnie wyłożyć wokół śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem oraz świeżo starta gałka muszkatołowa. Piec w piekarniku 10-12 minut aż białka się zetną. A żółtka będą wciąż miękkie w środku. Podawać natychmiast. Można podawać z chlebem tostowym.

Kruche ciasteczka z truskawkami

Porcja dla 4 osób

200 ml śmietany creme fraiche

75 ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru

10 maślanych okrągłych ciasteczek

400 g truskawek , obranych i pokrojonych w ćwiartki

Mięta do przystrojenia

Przygotowanie:

Obie śmietany i 2 łyżki cukru pudru ubić w dużej misce na gładką masę . Dodać jeśli jest potrzeba ciut cukru pudru . Wyłożyć na talerze po 1 ciasteczku i umieścić trochę śmietany . Rozłożyć truskawki i posypać mięta .Pozostałe ciasteczka posypać solidnie cukrem pudrem i przybrać gałązka mięty. Podawać ! Poproszę o mleko waniliowe z tubki można do ciastek podać pyszne Cafe z mlekiem kondensowanym . Jest to kawa O le ! Hiszpański deser .

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości